Kevés emlék kerülte el a pusztítást Palmürában – Vágner Zsolt a szíriai műemlékek állapotáról

Kultúra – 2017. január 27., péntek | 11:51

A január 10-i műholdfelvételek szerint Palmürában mára csupán az oszlopsor, a romos állapotban fennmaradt templomok és a 2015-ben le nem rombolt sírtornyok kerülték el az Iszlám Állam pusztítását – mondta el január 24-én az M1 aktuális csatorna műsorában Vágner Zsolt régész, a PPKE BTK oktatója.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a várost 2016. december 11-én foglalták el ismét az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyveresei, akik azóta lerombolták a lelőhely két emblematikus emlékét, a római kori amfiteátrum egy részét, és a híres római négyeskaput, a Tetrapülont is.

Palmüra értékeinek lerombolása egy „brutális bosszúhadjárat” része – fogalmazott Vágner Zsolt, aki hangsúlyozta: Palmüra amellett, hogy az UNESCO világörökségi helyszíne, Szíria leglátogatottabb régészeti lelőhelye is egyben.

Mint fogalmazott, jelenleg nagy vita folyik a szakmában arról, hogy milyen szinten és formában szabad majd a lerombolt építészeti emlékeket helyreállítani. A szakemberek egyébként pillanatnyilag kizárólag műholdfelvételek alapján tudnak tájékozódni a közép-szíriai lelőhely állapotáról.

Vágner Zsolt kitért arra is: jelenleg a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió az egyetlen működő külföldi régészeti expedíció a polgárháború sújtotta országban.

Forrás: MTI

Fotó: En.alalam.ir; Newsweek.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria