Kijevbe utazott a Vatikán „külügyminisztere”

Kitekintő – 2022. május 20., péntek | 14:16

A szentszéki államközi kapcsolatok titkára, Paul Richard Gallagher érsek május 18-tól, szerdától Ukrajnában a vallási és politikai élet képviselőivel találkozik, valamint felkeresi a háború sújtotta helyszíneket – közölte a Szentszék Twitter-fiókján május 17-én, kedden.

Az államközi kapcsolatokért felelős Gallagher érsek hivatalosan a Vatikán és Ukrajna közötti diplomáciai kapcsolatok létrejöttének harmincadik évfordulója alkalmából utazott a kelet-európai országba.

A látogatás programja szerint a vatikáni külügyek titkára felkeresi Lviv (Lemberg) és Kijev városát, valamint más háború sújtotta helyszíneket: így kívánja tanúsítani „Ferenc pápa és a Szentszék közelségét, valamint hangsúlyozni a párbeszéd jelentőségét a béke helyreállítása érdekében” – írta az államtitkárság mikroblogján.

Paul Richard Gallagher május 18-án, szerdán elsőként Lvivben Ihor Voznyak görög katolikus érsekkel találkozott, majd felkereste a város egyik menekültközpontját. Május 19-én, csütörtökön a régiót vezető Makszim Kozickij fogadta a szentszéki államtitkárt, valamint találkozott Szvjatoszlav Sevcsuk nagyérsekkel, az ukrajnai görögkatolikus egyház vezetőjével. Jelen volt Stanisław Gądecki poznańi érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke.

Május 20-án, pénteken Gallagher érsek az ukrán külügyminiszterrel, Dmitro Kulebával találkozik, amit a tervek szerint sajtótájékoztató követ. A városokban a szentszéki államtitkárság képviselője felkeresi a háborús helyszíneket is.

A Szentszék kiemelte, hogy Gallagher érsek látogatását már a háború február 24-i kirobbanása előtt tervezték, de a vatikáni diplomata koronavírusos megbetegedése és a harcok miatt azt el kellett halasztani.

Paul Richard Gallagher számít a Vatikán eddigi legmagasabb rangú képviselőjének, aki az orosz agresszió kezdete óta Ukrajnába látogat. Korábban többek között Konrad Krajewski bíboros, az Apostoli Alamizsnahivatal vezetője, valamint Michael Czerny bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának prefektusa járt Ukrajnában.

Forrás: MTI

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria