Kisfilm készült a Nyíregyházi Egyházmegyében zajló cigánypasztorációról

Hazai – 2021. június 11., péntek | 13:26

A roma közösség lelkigondozása Hodászon címmel készítettek kisfilmet az EWTN Katolikus Világhálózat tévécsatornájának munkatársai a településen. A felvételek, amelyek Máriapócson és Hodászon készültek, egy nagyobb lélegzetvételű, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülő filmben is szerepelnek majd.

A rövid összefoglaló feleleveníti a hodászi közösség életének alakulását Sója Miklós atya működésének kezdetétől, 1941-től. Neki köszönhetően 1942 óta zajlik cigánypasztoráció a településen; az országban az elsők között kezdett ilyen jellegű tevékenységbe.

Sója Miklós a Szent Liturgiát és az evangéliumot is lefordította cigány nyelvre. 1948-ban iskolát és kápolnát rendezett be, utóbbit Rómából kapott támogatással bővítették 1968-ban. Szociális intézmények 1995 óta létesültek Hodászon, majd 2004-ben megalapították a cigány egyházközséget.

A jelenben zajló  cigánypasztorációs munkáról Kanyó Árpád – aki elődje nyomdokain járva vitte tovább ezt a munkát –, az egyházközség lelkipásztora és Lakatos Sándor, az egyházközség világi elnöke számolt be, Oroszné Obbágy Ritát pedig a Nyíregyházi Egyházmegye cigánypasztorációs tevékenységéről kérdezték a film készítői.

Az EWTN Hírnök műsorában 2021. június 9-én adásba került A roma közösség lelkigondozása Hodászon című összefoglaló ITT tekinthető meg.

A két forgatási helyszínen készült fotók ITT tekinthetők meg.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria