Taposs az egészségedért! – Egy katolikus óvoda is zöldítheti a környezetét

Hazai – 2019. április 15., hétfő | 9:06

Beltéri Kneipp-taposókat készítettek az óvodák Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több intézményében is a balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda felhívására. Az örökös zöld óvoda címet elnyert intézménynek ez az egyik különleges kezdeményezése.

A nyertes Kneipp-ösvény

Kilenc évvel ezelőtt indult el a balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda azon az úton, amely a „zöld megoldást” választja a mindennapokban: már a legkisebbeknek is meg lehet tanítani, hogyan vigyázzanak a környezetükre, hogyan gyűjtsék szelektíven a szemetet, hogyan hasznosítsák újra a hulladékanyagokat , és a többi.

Az intézmény komolyan vette ezt a feladatot, olyannyira, hogy örökös zöld óvodai címet kapott, s három éve azzal bízta meg a minisztérium, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hasonló törekvésű óvodáinak bázisintézménye legyen: koordinálja és segítse a zöld óvoda címmel rendelkező vagy erre a címre pályázó intézmények munkáját. Ehhez minden évben munkatervet készítenek az itteni pedagógusok, és évente kétszer találkozik a meghívásukat elfogadó mintegy tucatnyi óvoda. 

A felmerülő témák sokszor világméretű környezetvédelmi kérdéseket érintenek, de a zöld óvodákban ezekkel a gyermekek saját szintjüknek megfelelően foglalkoznak, megoldási lehetőségeket sajátíthatnak el.

Ősszel és tavasszal különféle témákat érintve pályázatot írnak ki a Szent Jácintban, amelynek témája idén tavasszal az egészségmegőrzés volt. Az óvodák benti Kneipp-szigetet alakíthattak ki tehetségüktől, kreativitásuktól és lehetőségeiktől függően, az azokról készített fotókra pedig online lehet szavazni. A legtöbb szavazatot elnyerő Kneipp-taposó tulajdonosa egy „zöld” vándorkupát nyerhetett április 10-én. (Ez első alkalommal a Szent Jácint Óvodában maradt.)

Az óvoda már rendelkezik szabadtéri Kneipp-ösvénnyel, melyet nyáron és kora ősszel mezítláb használhatnak a gyermekek, s amelyen sétálva sokféle felületet érzékelnek. A különféle anyagok masszírozzák, stimulálják a talpat, ami jótékonyan hat az egészségre. Most itt is készült benti Kneipp-taposó, főként természetes anyagokból: a 16 ládába többek között mogyoró, kukorica, dió, kukoricacsutka, de pamutfonal és kocka is került. A taposó rendszeres használata természetes út a refluxos gyermekek gyógyulásában. Az egészségmegőrzésben nyújt segítséget az óvoda sószobája is.

Sebastian Kneipp (Stephansried, 1821. május 17. – Wörishofen, 1897. június 17.) német katolikus pap, aki lelkipásztori hivatását természetgyógyászati tevékenységgel egészítette ki. Világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, amit ma is Kneipp-kúrának ismerünk. Gyógyító tevékenysége alapján kapott új lendületet a természetgyógyászat. A különböző felületeket váltogató Kneipp-taposás is az ő nevéhez fűződik.

Forrás: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi EgyházmegyeSzent Jácint-óvoda Facebook-oldala

Fotó: Szent Jácint-óvoda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria