Konferenciát rendeztek az 1444-es várnai csata évfordulója alkalmából

Kultúra – 2019. május 13., hétfő | 12:06

„Várna, a kereszténység védőpajzsa” címmel konferenciát rendeztek a várnai csata 575. évfordulója alkalmából az Országház felsőházi üléstermében április 25-én.

A konferenciát a Bolgár Országos Önkormányzat, Belváros-Lipótváros V. Kerület Bolgár Önkormányzata és Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló rendezte, fővédnökei Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Mariana Nikolova, Bulgária miniszterelnök-helyettese voltak. Az eseményen ünnepi köszöntőt mondott Mariana Nikolova, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Varga Szimeon.

Bulgária miniszterelnök-helyettese kiemelte: a konferencia kifejezi, hogy Bulgária és Magyarország igyekszik megőrizni a kulturális identitását és hagyományait. A politikus megköszönte a magyar kormánynak, hogy mindent megtesz azért, hogy az itt élő bolgárok megőrizhessék identitásukat és ápolhassák nyelvüket. Felidézte: a várnai csata szimbóluma Bulgária és Magyarország évszázados kapcsolatának.

1444-ben a török terjeszkedés ellen nemzetközi szövetség jött létre, amely céljául a Balkán-félsziget felszabadítását tűzte ki. November 10-én a Fekete-tenger parti Várnánál a mintegy háromszoros túlerőben lévő török sereg megsemmisítő győzelmet aratott a visszavonulás lehetőségétől elzárt keresztény had felett. A csatában életét vesztette a húszéves Ulászló király, a pápai követ és számos magyar zászlósúr, Hunyadi János pedig menekülésre kényszerült. A későbbiekben a népek harcaként emlegetett csata az utolsó próbálkozás volt, hogy a Balkán-félszigeten megállítsák az Oszmán Birodalom terjeszkedését.

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló elmondta, Várnában idén novemberben kibővített Hunyadi-kiállítással és kétnyelvű emléktábla állításával ünneplik majd a magyar–bolgár együttműködést.

A konferencián Lomniczi Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa vezetője elnökölt.

Hriszto Matanov professzor, a Szófiai Ohridi Szent Kelemen Egyetem Bizánc és Balkáni Népek Tanszékének vezetője A kereszténység és az iszlám harca – Az 1444-es a várnai keresztény hadjárat címmel tartott előadást.

Marin Kosztov, a várnai csata helyszínén kialakított emlékpark igazgatója a tervezettel szemben nem tudott részt venni a rendezvényen, így a park történetével kapcsolatban küldött üzenetét felolvasták.

Őze Sándor történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történeti Intézetének vezetője a várnai csata emlékezetéről szóló előadásában elmondta, a történetírásban gyakran használt kép a várnai csatára való utalás. A változó korok a különböző politikai elképzelésekhez különböző nemzettudati önmeghatározásokat, geográfiai és kultúrtörténeti modelleket csatolnak, és egyelőre sem a Hunyadiak, sem a balkáni népek összefogása, sem a közép-európai szövetség, sem a várnai csata nem nyerte el méltó helyét a köztudatban. A konferencia azonban új, biztató irányt mutat.

Diószegi György Antal művelődéskutató a kereszténység védőpajzsa eszményt megtestesítő Hunyadi János egyetemes jelentőségéről beszélt. Kiemelte, hogy az európai keresztény világ, a Balkán minden nemzetének szabadsága és függetlensége megőrzése céljából szállt szembe Hunyadi János hadereje a török hódítókkal.

A konferenciát Gaal Gergelynek, a Mátyás Király Emlékév Tanácsadó Testület elnökének és Muszev Dancsónak, a Bolgár Országos Önkormányzat elnökének beszéde zárta.

Forrás: MTI, Baráth Dóra/PPKE BTK

Fotó: Országház Sajtószolgálata

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria