Korszerűsítik a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola két épületét

Hazai – 2023. szeptember 21., csütörtök | 10:32

Utolsó szakaszához ért az Apor Vilmos Katolikus Főiskola váci campusának korszerűsítése, amelynek során a főépületben és a Szent Miklós téri épületben új fűtési rendszert létesítettek és napelemeket telepítettek, a következő hónapokban pedig a nyílászárók felújításával, cseréjével folytatódnak a munkálatok. A felújításról szeptember 15-én tartottak sajtótájékoztatót.

A felújítás után a főiskola energiaköltségei, valamint mind a két épület károsanyag-kibocsátása jelentősen csökken majd.

„A most zajló felújítás nagyon komoly megtakarítást jelent majd a főiskolának, két épületünk energetikai kiadásait körülbelül 50 százalékkal fogja csökkenteni” – mondta Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora a pénteki sajtótájékoztatón, melyen bemutatták a már megvalósult fejlesztéseket, valamint a következő hónapokban folytatódó munkálatokat.

A főiskola 2022-ben nyerte el az Európai Unió és a magyar kormány által kiírt, építési beruházásra szóló támogatást, amelynek segítségével a váci campus két épületét tehetik korszerűbbé. Az 501 millió 740 ezer forintos vissza nem térítendő támogatásból korszerűsítették a 240 éves, műemléki védettség alatt álló főépület fűtési rendszerét, napelemeket telepítettek, a következő hónapokban pedig 322 nyílászáró felújításával, cseréjével folytatódnak majd a munkálatok. A Szent Miklós téri épület mindezek mellett külső szigetelést is kapott.

A főiskola saját forrásaival is hozzájárult a fejlesztésekhez: 200 millió forintot fordítottak a majdnem 7 ezer négyzetméteres főépület tetőszerkezetének felújítására.

Gloviczki Zoltán kiemelte: az intézmény történetében még soha nem került sor ekkora felújításra. A korszerűsítésnek köszönhetően nemcsak energiaköltségeik lesznek alacsonyabbak, de a két épület károsanyag-kibocsátása is a felére csökken majd. Ez utóbbi különösen fontos a főiskola számára. „Komoly hangsúlyt fektetünk arra, hogy hallgatóink, kollégáink létkérdésként értelmezzék a teremtett világ iránti felelősségünket” – fogalmazott.

A főépület korszerűsítése várhatóan 2023 decemberében fejeződik majd be. Hogy a felújítás ne zavarja a főiskola oktatóit és hallgatóit, a munkálatok kizárólag az oktatási időn kívül zajlanak.

*

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola váci campusának Schuszter Kostantin tér 1–5. szám alatt álló központi épülete, valamint a Szent Miklós tér 14. szám alatt álló épülete a zöld átállás elősegítése érdekében komplex energetikai korszerűsítésen esik át. A fejlesztés az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával valósul meg. A védett épületek komplex energetikai korszerűsítésére szánt 501 millió 740 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást a főiskola a Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális és készségfejlesztése címmel kiírt Helyreállítási és ellenállóképességi eszköz felhívásra benyújtott RRF-2.1.2-21-2022-00037 azonosító számú pályázat útján nyerte, 100 százalékos támogatási intenzitással.

Forrás és fotó: Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria