Közzétették a pápa útjának programját az Egyesült Arab Emírségekbe

Ferenc pápa – 2018. december 15., szombat | 12:03

Ferenc pápa február 3–5. között apostoli látogatást tesz a hét emirátus egyikében. December 12-én, szerdán a Szentszék kiadta az út programját.

Február 3-án, vasárnap délután 1 órakor indul Ferenc pápa Abu-Dzabiba Róma Fiumicino repülőteréről. Este 10 órakor érkezik meg a város elnöki repülőterére.

Február 4-én, hétfőn délben Abu-Dzabi elnöki palotájában kerül sor az üdvözlési ceremóniára. Ugyanott 12.20-kor kezdődik a pápa hivatalos látogatása a trónörökösnél. Délután 5 órakor a Szentatya magántalálkozón vesz részt a Muszlim Idősek Tanácsa tagjaival Halífa bin Zájed Ál Nahján emír, az Egyesült Arab Emírségek államfőjének nagymecsetében.

A Muszlim Idősek Tanácsa egy független nemzetközi szervezet, melyet 2014-ben hoztak létre, hogy a békét mozdítsák elő a muszlim közösségekben. Muszlim tudósok, szakértők és más köztiszteletben álló személyek vesznek részt a tanácsban.

Február 5-én, kedden Ferenc pápa reggel 9.15-kor magánlátogatás keretében megtekinti a székesegyházat. Fél 11-kor szentmisét mutat be és homíliát mond a Zájed sportközpontban. 12.40-kor Abu-Dzabi elnöki repülőterén kerül sor a búcsúceremóniára. A Szentatya délután 1 órakor indul vissza Rómába. A tervek szerint délután 5 órakor érkezik meg Ciampino repülőterére.

* * *

Az Egyesült Arab Emírségek egy olajban gazdag monarchia a Közel-Keleten, a Perzsa-öböl délnyugati partján. Ománnal, Szaúd-Arábiával és Katarral határos. Az ország szövetségi állam, vagyis föderáció, amely hét emírségből áll. Az emírségeket emírek irányítják abszolút módon, akik közül választással kerül a szövetségi állam élére az államfő és a miniszterelnök.

Az emirátusi lakosság 2010-ben közel 950 ezer volt, míg az ott élő külföldiek száma 7,3 millió (88,5 százaléka). A lakosság egyötöde az ország állampolgára, a többi lakos vendégmunkás. Az őslakosok aránya 2011-es becslések szerint 10 százalék alá esett. Mivel a bevándorlók legtöbbje dél-ázsiai, az arab szerepe is lassan háttérbe szorul a közvetítő nyelvként használt angollal szemben. Az ország vallási megoszlása 2010-es adatok alapján: muszlim (77 százalék, melynek legnagyobb része szunnita), keresztény (12,5 százalék), hindu (6,5 százalék), buddhista (2 százalék), egyéb (2 százalék).

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria