Különleges adventi programok a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostorban

Kultúra – 2022. november 30., szerda | 9:01

Középkori zene, Bach és kortárs kórusművek csendülnek fel advent alkalmából a Szent Mauríciusz-monostorban három decemberi hétvégén. A bakonybéli monostor csatlakozott a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz Kultháló bázisként, és az elmúlt hónapokban több művészeti programot is szerveztek; az adventi koncertek e sorozat évzáró eseményei.

A lélek labirintusai – XV. századi lírai költemények címmel kalauzol el minket a veszprémi Recercare Régizenei Műhely a reneszánsz zene világába december 3-án. A korhű előadásmódot idéző, narrált koncerteken többek között finom hangzású pengetős és vonós hangszerek, lant, theorba, viola da gamba, valamint reneszánsz furulyák szólalnak meg. A felcsendülő művek középpontjában az önmagát megismerni képes ember szimbóluma, a labirintus áll. Vajon be merünk-e lépni, végig merjük-e járni az élet, a halál és a szerelem labirintusát?

December 10-én a veszprémi, főleg 14-17. századi zeneszerzők műveit játszó Orlando Énekegyüttes és a Budapest Bach Consort előadásában Bach zeneművei csendülnek fel. A Budapest Bach Consort egy fiatal muzsikusokból álló, korabeli hangszereken játszó zenekar, melyet Szokos Augustin 17 évesen, akkoriban a magyar zenei élet legfiatalabb, régizenére specializálódott karmestereként alapított. A Várakozás Bachhal című eseményen Vikman Pál vezényel.

Az adventi események lezárásaként a 20 éves Szent Mauríciusz Kórus karácsonyi koncerttel készül. A kórus 2002-ben alakult Bakonybélben a monostor szerzeteseinek kezdeményezésére. A helyi plébánia híveiből álló kórus elsődleges célja, hogy az istentiszteleti alkalmakat énekével szebbé, gazdagabbá tegye. Műsorukon főként középkori kanciók, reneszánsz és barokk motetták, kortárs szerzők művei szerepelnek.

Forrás és fotó: Szent Mauríciusz Monostor 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria