Kutak Afrikának – Ferences kezdeményezés a vízhez jutásért

Megszentelt élet – 2018. augusztus 10., péntek | 19:14

Amnak érdekében, hogy az ivóvíz könnyebben hozzáférhető legyen Afrikában, a Ferences Világi Rend (OFS) a lehető legközvetlenebb módon próbál segíteni egy gyűjtéssel: három ország – Malawi, Uganda és Zimbabwe – egy-egy településén terveznek kutakat és hozzájuk kapcsolódó berendezéseket telepíteni.

A nyugati világban, így Magyarországon is az emberek többsége természetesnek veszi, hogy bármely pillanatban friss, tiszta ivóvízhez juthat. Eközben hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a világ jelentős részén a vízhez való hozzáférés egyáltalán nem könnyű, hanem sokszor fáradságos, sőt nemegyszer veszélyes munkát jelent. Ezt a problémát igyekeznek most enyhíteni a Ferences Világi Rend (OFS) európai közösségei egy nem mindennapi kezdeményezéssel, amely a Well4Africa nevet kapta.

„Tapasztalatból ismerem az ivóvíz beszerzésének nehézségeit. Nemcsak a távolságot kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy sokszor a völgyben kell a patakból meríteni, és azután felkapaszkodni a meredek parton, fejtetőn cipelve a 15-20 literes tartályt. Az asszonyok ezeket nem is tudják saját fejükre felemelni, hanem egymást kell segíteniük. És igen, sokszor fiatal lányok kényszerülnek ezt a nehéz munkát elvállalni a család ellátása érdekében. Az is előfordul, hogy fertőzést kapnak az emberek a piszkos víztől, amit kénytelenek használni. Ezek »megszokott« dolgok Afrikában, és mindenki tudja, elfogadja, hogy segítségre nincs lehetőség” – mondja Varga Anna, a magyarországi OFS nemzetközi tanácstaghelyettese, aki maga is hosszú évekig élt Afrikában.

A vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog, és a világi ferencesek európai közösségei úgy döntöttek, lehetőségeikhez mérten segítenek csökkenteni ezeket a nehézségeket, ily módon is válaszolva Ferenc pápának a Laudato si’ kezdetű enciklikájában megfogalmazott gondolatára: „Világunk súlyos társadalmi adósságban van a szegényekkel szemben, akik nem férnek hozzá az ivóvízhez.”

Mindannyian tudjuk, hogy a szegényebb országoknak szánt jószándékú segítséget, támogatást nem mindig egyszerű célba juttatni, annak módját sem könnyű meghatározni. Ezért a kezdeményezés elindítói úgy döntöttek, a lehető legközvetlenebb utat választják: olyan afrikai településeken próbálnak meg segíteni, ahol testvéri közösségeik működnek, és amelyeket az ottani OFS országos tanácsai kijelöltek. Így három ország (Malawi, Uganda és Zimbabwe) egy-egy településén szeretnének kutakat és a hozzájuk kapcsolódó berendezéseket telepíteni. Olyan emberekhez jut el így közvetlenül a támogatás, akiket ismernek, a pénz útja nyomon követhető, az eredmények ellenőrizhetők lesznek. Egyetlen kút telepítésének a költsége körülbelül 38 ezer euró, azaz 12 millió forint, és természetesen a települések teljes lakosságának – nem csak a katolikusok és a ferencesek közösségének – javát szolgálja.

A friss és tiszta ivóvíz nem csupán a környéken lakók szomját oltja, hanem lehetővé teszi fák ültetését, kertészeti kultúrák kialakítását, állatok tartását; jobb higiéniás körülményeket biztosít, de még templomok építését is segíti (a téglavetéshez szükséges a víz). Ezen közvetlen eredményeken túl ezek a projektek az oktatáshoz való hozzáférést is szolgálják – hiszen a gyerekek vízhordás helyett iskolába tudnak járni, valamint a biztonság fokozásához is hozzájárulnak, mivel a kutakhoz járó lányok gyakran erőszakos támadásoknak vannak kitéve.

A kezdeményezést koordináló litvániai ferences világi rendi közösség egy – magyarul is elérhető – honlapot hozott létre, amelyen keresztül nemcsak bővebb információk állnak rendelkezésre, hanem közvetlenül és biztonságosan lehet online támogatni a kezdeményezést. Lehetőség van banki átutalásra is, amelynek címzettje a litvániai ferences világi rend:

Kedvezményezett: Lietuvospasaulieciupranciskonuordinas
IBAN: LT363500010003370135
AT: UAB Paysera
LT SWIFT code: EVIULT21XXX
Clientcode: 192084542
Közlemény: Donationtothesocialinitiative "Well4Africa"

A hazai gyűjtést a Ferences Világi Rend magyar Országos Tanácsa koordinálja, amely vállalta, hogy a hazánkból beérkező adományokat összegyűjti, majd továbbítja, így elkerülhetők a nemzetközi utalás magas költségei. Az átutaláshoz szükséges adatok:

Kedvezményezett: Ferences Világi Rend
Bankszámla: OTP 11740054–20057970
Külföldről: IBAN: HU98 1174 0054 2005 7970 0000 0000, BIC: OTPVHUHB
Közlemény: Well4Africa adomány

Amennyiben készpénzben vagy más módon (például hirdetési felület biztosításával) szeretne támogatást nyújtani, keresse a szervezőket az fvr@fvr.hu vagy az ofs_hungary_international@googlegroups.com e-mail-címen. A jótékonysági akció nemzetközi koordinátora Monika Midveryte (Litvánia), akit a monikaofs@gmail.com e-mail-címen vagy a +370 678 22052-es számon (WhatsApp) lehet elérni. A tizenkilenc részt vevő ország kapcsolattartóinak listája itt található.

Forrás és fotó: Well4africa.eu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria