Lengyel–magyar konferencia kezdődött Krakkóban Szent II. János Pál pápáról

Külhoni – 2018. október 9., kedd | 19:59

Karol Wojtyła krakkói érsek pápává választásának 40. évfordulója alkalmából háromnapos konferencia kezdődött október 9-én Krakkóban a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) szervezésében. A résztvevőket Andrzej Duda lengyel elnök levélben köszöntötte.

A Pápa a vasfüggönyön túlról című konferencián megvitatják Szent II. János Pál pápaságának hatását a szovjet blokk országaira és egyházaira. A rendezvény felett Kövér László országgyűlési elnök, Marek Kuchciński lengyel alsóházi elnök, valamint Marek Jędraszewski krakkói érsek vállalt tiszteletbeli védnökséget.

Az ünnepi megnyitón felolvasták Andrzej Duda üdvözlő levelét, amelyben az államfő felidézte: Karol Wojtyła krakkói érsek pápává választása a kommunizmus időszakában, 1978. október 16-án, majd első lengyelországi zarándoklata 1979 júniusában a pápa hazájában új reményt adott és hatalmas társadalmi energiát szabadított fel, amely rövidesen a sok millió embert vonzó Szolidaritás mozgalom megalakulásában nyilvánult meg. A Szentatya hatására újból bebizonyosodott, hogy a milliókban felébresztett remény hatalmas erőt jelent, mely képes megváltoztatni a történelem alakulását, és ezt ma is érdemes szem előtt tartani, amikor világszerte erősödik az ellenállás a túl elitista és átláthatatlan kormányzati stílus ellen.

A NEB elnöke, Földváryné Kiss Réka nyitóbeszédében azt a hatást idézte fel, amelyet a pápa szállóigévé vált „Ne féljetek!” biztatása a magyarokban kiváltott. Leszögezte: II. János Pál „egyszerre volt egy nagyon konzervatív pápa, az egyházi tanítás és értékek szigorú őrzője és ugyanakkor egy nagyon modern pápa is, akit szerettek a fiatalok”.

Ma is érdemes keresni a választ arra, milyen módon lett II. János Pál egy világtörténelem-formáló személyiség, hogyan tudott egy egyházvezető érvényeset mondani egy olyan világban, amelyet keleten a kommunista diktatúra, nyugaton pedig az egyre erősebb szekularizáció hat át – mondta a NEB elnöke.

Az IPN elnöke, Jarosław Szarek II. János Pál megválasztását a világtörténelem egyik legfontosabb eseményének nevezte, mivel, mint fogalmazott, az evangélium ekkor győzte le a Kommunista kiáltványt. „A jó diadalmaskodott a rossz felett, a szeretet a gyűlölet felett, az igazság a hazugság felett, és ez a győzelem félelmet keltett azokban, akik sok éve uralkodtak Európa e részében” – hangsúlyozta Jarosław Szarek. Kiemelte: a szovjet érdekszférába tartozó társadalom, „a világ leigázott része”, tudatában volt annak, hogy II. János Pál megtapasztalta a szovjet és a német totalitarizmust, és hogy életével is tanúsítja: „az ellenálláshoz a hit, a bátorság és a kitartás szükséges”.

A nemzetközi konferencia első részét kedden és szerdán a krakkói Jagelló Egyetemen tartják meg, folytatása pénteken Budapesten, az Országházban következik. A krakkói részen a NEB munkatársain kívül előadást tartanak a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szakértői, és felszólal Jánosi Csongor a Bukaresti Egyetemről.

Forrás: MTI

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria