Lengyel minoriták ünnepelték ezüstmiséjüket Miskolcon

Megszentelt élet – 2018. december 10., hétfő | 19:58

A miskolci Nagyboldogasszony-templomban szentelte pappá 1993. június 19-én Seregély István egri érsek Bogdan Adamczyk és Pawel Cebula lengyel minoritákat. Most, december 9-én ugyancsak a miskolci templomban tartották az azóta is Magyarországon szolgáló lelkipásztorok ezüstmiséjüket.

Bogdan Adamczyk és Pawel Cebula tanulmányaikat Lengyelországban kezdték meg, majd az utolsó éveket már az egri szemináriumban végezték, innen kerültek szentelésük után mindketten a miskolci minorita templomba.

Az ünnepi szentmisén Szalkai Z. József OFM Conv. plébános köszöntötte őket, továbbá Michal Bartosz Muszynskit, az egri Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szeminárium rektorát, aki a két ünnepelt kérésére a szentbeszédet tartotta, valamint a miskolci papság megjelent képviselőit. Megemlítette, hogy külön hálás a jó Istennek azért, hogy abban a történelmi helyzetben, amelyben a magyar tartomány van (az alacsony létszám miatt a tartományt egyesítették a lengyel, gdański tartománnyal, így annak tartományfőnöke vezeti a magyar tartományt is), együtt szolgálhatják a Jóistent és a plébánia híveit.

Válaszában Bogdan Adamczyk arról beszélt, hogy az elmúlt huszonöt évből mindketten nagyjából tíz-tíz évig szolgáltak ebben a templomban, ezen a plébánián. Megköszönte Istennek, hogy megmaradtak hűségben a hivatásukban, a hitükben, mert nem elég az oltárhoz jutni, ott is kell maradni. Megköszönte a híveknek azt a szeretetet, amellyel mindig körülvették őket. Megemlékezett két minorita atyáról, Kartal Ernőről és Tóth Alajosról, akik a rendszerváltás után újraindították a rend életét és őket is elindították papi, szerzetesi pályájukon.

Az Isten 25 évvel ezelőtt kiválasztotta ezt a két szerzetest, meghívta papjai közé – mondta szentbeszédében Michal Muszynski –, s erre az eseményre két szempontból lehet figyelnünk. Az egyik Bogdan és Pawel testvér szempontja. Van egy híres lengyel papköltő, Jan Twardowski, aki, amikor pappá szentelték, írt egy verset, aminek a magyar fordítását nem ismerem, ezért csak nyersfordításban idézem: „A saját papságomtól félek, a saját papságomtól rettegek. A saját papságom előtt földre borulok. A saját papságom előtt letérdelek.” Bogdan és Pawel atya tapasztalhatták azt, hogy mennyire nagy dolog az, hogy egy szegény ember tud szolgálni az Istennek. Ez mit jelent? Azt, hogy egy gyenge ember beül a gyóntatószékbe, és azt tapasztalja, hogy az emberek, akik odajönnek, hogyan szenvednek, és hogyan kapják ezektől a gyenge emberektől a kiengesztelődést, hogyan kapnak új életet. Ugyanúgy, amikor prédikálnak, képesek megnyitni valakinek a szívét, és új reményt adnak neki. Mindez azért van, mert egyszer ők is azt mondták Isten hívó szavára, hogy „igen, legyen a szavaid szerint, történjen az, amit te akarsz”.

De van egy másik szempont is: a miénk. A klérus kongregációja Rómában kiadott korábban egy direktóriumot, amely arról beszél, hogy kicsoda a pap, mi a feladata. Van benne egy mondat, amelyik engem nagyon megérintett – osztotta meg Michal Muszynski: a pap Jézus jelenlétének szolgája. Jézus az Egyház jegyese, ő, aki szeret bennünket, mindig köztünk akar lenni. De ehhez a jelenléthez kell egy konkrét jel, egy olyan ember, aki szolgál a keresztény közösségben. Szolgál az oltárnál, szolgál a gyóntatószékben. Ezért is adunk hálát testvéreinkért az Úristennek ebben a szentmisében.

A szentmise végén Takács János, az egyházközség képviselőtestületének elnöke mondott köszönetet a két jubiláns papnak Miskolcon töltött éveik munkájáért.

Forrás: Gróf Lajos

Fotó: Fojtán László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria