Londonban is otthonra talál a hajléktalan Jézus

Kitekintő – 2018. október 26., péntek | 19:58

Bár hivatalosan csak januárban fogják a szobrot leleplezni, a hajléktalan Jézus bronzba öntött alakja már ott fekszik Londonban, az előkelő Mayfair negyedben, a Farm Streeten található jezsuita templom Hétfájdalmú Szűzanya-kápolnájában.

London első hajléktalan Jézus szobrát január 15-én fogják leleplezni. Edward Adams érsek, Nagy-Britannia apostoli nunciusa mutat majd be szentmisét, amelyet követően a plébánia közösségi termében a szobrász, Timothy Schmalz, valamint a Jezsuita Menekültszolgálat, illetve a Hume Bíboros Központ képviselői fognak előadást tartani.

A szobor Jézust hajléktalanként ábrázolja, amint egy padon fekszik, arcát és kezét eltakarja egy takaró, de a keresztrefeszítés okozta sebek a lábán felfedik a kilétét. Két évvel ezelőtt elutasították, hogy Londonban otthonra találjon a szobor; akkor a parlament épületéhez közeli Westminster Central Hall előtt akarták felállítani a szobrot. A westminsteri apátsággal szemben elhelyezkedő épület elsődlegesen metodista templom és közösségi tér. A westminsteri városi tanács akkor azonban megtagadta az engedélyt.

Ez a szobor nem is lesz a szó szoros értelmében hajléktalan, hiszen már most fedelet talált a Farm Street-i jezsuita templomban, az előkelő Mayfair negyedben, méghozzá a Hétfájdalmú Szűzanya-oldalkápolnában.

„Helyénvaló a Fiút a fájdalmas Anyja védelme alá helyezni, hiszen a keresztrefeszítés sebei és Mária megtört szíve közel vannak egymáshoz – fogalmazott a Farm Street-i templom új plébánosa, Dominic Robinson jezsuita szerzetes, aki ebben a hónapban kezdte meg szolgálatát. – Az, hogy a hajléktalan Jézus állandó otthonra talált, lehetővé teszi, hogy előtérbe kerüljön a szobor valódi üzenete, illetve felmutassuk a plébániaközösség alapvető hitét, valamint átgondolt figyelemre és közösségben való cselekvésre ösztönözze azokat, akik rátekintenek.” A cselekvő hit és az igazság iránti jezsuita elkötelezettség itt minden egyes ember befogadásában nyer kifejezést, ami kihívást jelent a kirekesztés és az elítélés kultúrája számára – tette hozzá a plébános.

„A Farm Street-i templom kiváló hely London központjában a hajléktalan Jézus szobra számára, mivel a plébánia az utóbbi négy évben nagyon konkrét módon végez szolgálatot a fedél nélküliek körében: vallási szervezetek konzorciumának aktív tagjaként az év nyolc hónapjában biztosítanak élelmiszert és szállást az utcán élő emberek számára” – írta a helyi jezsuita kommunikációs iroda október 25-én kiadott sajtóközleményében.

„Itt, a Farm Streeten tizenöt hajléktalant látunk vendégül hétfő éjszakánként az év négy hónapjában – mondta el Scott McCombe plébániai adminisztrátor, projektkoordinátor. – A plébánia önkéntesei forgó rendszerben előkészítik a közösségi termet, fogadják a vendégeket, velük fogyasztják el a meleg ételt, majd átrendezik a helyiséget hálóteremmé.”

A vendégek egy hajléktalanokkal foglalkozó intézmény, a West London Day Centre (nyugat-londoni nappali melegedő) ajánlása nyomán kerülnek be ide, az ételt környékbeli vállalkozások ajánlják fel. Scott McCombe elmondása szerint a legtöbb üzlet, amelyet megkerestek, pozitívan reagált, és nagyon nagylelkű volt az adományokat illetően.

A plébánia ráadásul az együttérző és elhivatott önkéntesek miatt is nagyon szerencsés. A szolgálattal nagyon elégedettek mindannyian, nemcsak azért, mert megélhetik a hitüket konkrét tettekben, hanem mert az ide betérő egykori hajléktalanoktól jó hallani, hogy miként sikerült megváltoztatniuk az életüket, állandó tartózkodási helyet és munkát találniuk.

A hajléktalan Jézus-szobor története a kanadai jezsuiták segítségével vette kezdetét: az alkotás bronzból készült első példányát a torontói Regis College épületénél, a kanadai jezsuiták teológiai fakultásánál állították fel. Másolatai azóta eljutottak a világ különböző részeire: Ausztráliába, Kubába, Indiába, Írországba, Spanyolországba és az Egyesült Államok több városába. A Vatikánban a Szent Egyed-udvarban, az Apostoli Alamizsnahivatal bejáratánál látható. Ferenc pápa a szobor megáldásakor azt mondta, hogy az gyönyörű és kiváló ábrázolása Jézusnak.

2017-ben Magyarországra is megérkezett az együttérzés jelképévé vált hajléktalan Jézus-szobor, mely országjárásra indult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében. Az alkotás első állomása Budapesten, a Horváth Mihály téri Szent József-templom előtt volt, ahol Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg 2017. április 11-én (Lackfi János az eseményre verset írt, melyet a költő a helyszínen felolvasott). Ezt követően jó pár helyen fogadták a szobrot az egész országban: Győrtől Nyíregyházán át Kaposvárig számos ember imádkozott, gyújtott gyertyát az alkotás mellett, így fejezve ki együttérzését az elesett emberekkel. A hajléktalan Jézus szobra várhatóan novemberben Tatára érkezik.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat továbbra is keresi annak lehetőségét, hogy a szobrot közterületen, egy megfelelő és méltó helyen Budapesten felállítsák.

Forrás és fotó: The Tablet

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria