Magyar állami kitüntetést kapott Marian Adam Waligóra częstochowai pálos házfőnök

2018. március 20. kedd 15:10

Marian Adam Waligóra a Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át március 15-én az Országházban lelkipásztori szolgálata és a magyar–lengyel barátság elmélyítésében vállalt szerepe elismeréseként.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Áder János a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adományozta Marian Adam Waligóra pálos szerzetesnek, a częstochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnökének a hazánkban és a határon túli magyarság körében végzett lelkipásztori szolgálata, valamint a magyar–lengyel barátság elmélyítésében és a częstochowai pálos kolostor magyar vonatkozású emlékeinek kutatásában, ápolásában vállalt szerepe elismeréseként. A magas állami kitüntetést a március 15-i nemzeti ünnepen, az Országház kupolatermében tartott ünnepségen adta át Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A kitüntetés átadásán Csóka János tartományfőnök, Bátor Botond, Balla Barnabás és Szentirmay Tamás hivatalvezető képviselte a Magyar Pálos Rendet.

* * *

Marian Adam Waligóra 1966-ban született. 1987-ben lépett a pálos rendbe, ahol 1993-ban tett örökfogadalmat. 1994-ig a rend szemináriumában tanult Krakkóban. 1994-ben szentelték pappá Częstochowában, a Jasna Góra-i pálos kegyhelyen.

Fiatal szerzetesként magyarul is tanult a magyar alapítású rend gyökerei miatt, valamint a magyarországi pálosokkal való kapcsolattartás érdekében. Pappá szentelése után újmisésként Magyarországra, a pécsi pálos kolostorba került, és ott végzett egy éven keresztül lelkipásztori szolgálatot, elmélyítve ezalatt magyar nyelvi, történelmi és kulturális ismereteit.

Lengyelország nemzeti kegyhelyére, Częstochowába, a Jasna Góra-i pálos kolostorba helyezték: 2014-ig a kegyhely igazgatóhelyettese volt, 2014-ben a kolostor házfőnökhelyettese, majd (97.) házfőnöke lett: a pálos rend legnagyobb kolostorának, több mint száz szerzetesnek elöljárója.


Nagy szeretettel fogadja a magyar zarándokokat Jasna Górán, mely zarándokhelyet minden évben milliók keresik fel. Sokat tett azért, hogy magyar zarándokvonat induljon Budapestről Częstochowába: e zarándoklat keretében évente közel ezer magyar érkezik lelki megújulást keresve a pálos kegyhelyre. Marian Waligóra rendszeresen látogat Magyarországra: ünnepi, búcsúi szentmiséket mutat be, lelkigyakorlatokat tart. Ápolja a magyar pálos szerzetesek által alapított częstochowai kolostor magyar vonatkozású emlékeit; támogatja a magyar vonatkozású tudományos kutatásokat a Jasna Góra-i levéltári és könyvtári gyűjteményben; fontos szerepe van a pálos rendtörténettel foglalkozó konferenciák szervezésében és lebonyolításában.

2018-ban Marian Waligóra lesz a csíksomlyói pünkösdi búcsú ünnepi szentmiséjének szónoka.

Forrás: Magyar Pálos Rend

Fotó: Szentirmay Piroska

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-felemelo-feladat-igazat-szolni-es-igazkent-elni
Ferenc pápa: Felemelő feladat igazat szólni és igazként élni!

November 14-én a Szentatya a nyolcadik paranccsal folytatta a tízparancsolatról szóló katekézissorozatát. Kiemelte, hogy nemcsak szavainkkal, hanem tetteinkkel és egész lényünkkel kell az igazságról tanúságot tennünk.

2018. november 14. szerda
-itt-mindig-var-benneteket-valaki-kapolnamegaldas-kaposvari-nagyboldogasszony-iskolakozpontban
„Itt mindig vár benneteket valaki” – Kápolnamegáldás a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpontban

Varga László megyéspüspök november 13-án ünnepi szentmise keretében megáldotta a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kápolnáját. A kápolna védőszentjének II. János Pál pápát választották, akinek ereklyéjét az oltárban helyezték el.

2018. november 14. szerda