Május elsejétől látogatható a püspökszentlászlói kastély és arborétum

Kultúra – 2016. május 3., kedd | 9:55

A nemrég felújított püspökszentlászlói kastély, a hozzá tartozó arborétum és a zarándokszállás is megnyitotta kapuit a látogatók és zarándokok előtt május 1-jén.

A pályázati forrásokból és egyházmegyei önerőből megújult püspökszentlászlói kastélyt és zarándokházat 2015. október 29-én adták át; a kastély és az arborétum idén május 1-jétől áll nyitva.

Püspökszentlászló egyutcás falu, története több száz évvel korábbra nyúlik vissza. Az Árpád-korban alapított település a Keleti-Mecsek legmagasabb pontja, a Zengő és a Hármas-hegy között húzódó, sűrű erdőktől övezett festői szépségű völgy elején fekszik. Természeti környezete, egyházi épületei és a faluhoz fűződő legendák turisták és zarándokok számára egyaránt kedvelt célponttá teszik.

Információk látogatók számára:

A kastély és a park nyári nyitvatartása: május 1. – október 31.

Idegenvezetések minden szombaton és vasárnap 10, 13 és 16 órakor indulnak.

A belépőjegyek árai:
Felnőtt, teljes árú: 800 Ft
Kedvezményes jegy (diák, pedagógus, nyugdíjas): 600 Ft

Püspökszentlászló a Zengő hegy északi részén fekszik, közigazgatásilag Hosszúhetényhez tartozik. A hagyomány szerint Szent László király szívesen járt vadászni erre, és egy alkalommal a vihar elől menekülve egy barlangban húzódott meg. Ennek emlékét őrzi a kastély mögötti dombon található Szent László-szobor. Évszázadokon keresztül volt itt a pécsi püspökök birtoka.

Püspökszentlászló nevezetességei közé tartozik a püspöki kastély és templom. A nyári kastélyt 1797-ben Esterházy László Pál pécsi püspök építtette a falucska végén. Az egykori püspöki nyaralóban tartották házi őrizetben Mindszenty Józsefet 1955. július 17. és november 1. között. Később itt raboskodott Grősz József érsek is.

A kastély melletti arborétumot Esterházy Pál László telepíttette, és utódja, Hettyei Sámuel (a közeli Hettyei-forrás névadója) továbbfejlesztette: összesen 84-féle különleges fa- és cserjefaj népesíti be a világ minden részéről, némelyikük több száz éves. A 20. század elején Zichy Gyula pécsi püspök az arborétum mellett vadasparkot is létesített dél-európai dámszarvasokkal, ezeket azonban az első világháború után a megszálló katonák elpusztították. (A déli demarkációs vonal a közelben húzódott.)

Püspökszentlászlón található továbbá a jezsuita rendi Vácz Jenő által alapított Életrendezés Háza is, amely személyesen kísért és csoportos lelkigyakorlatoknak is helyt ad.

Forrás és fotó: Wikipédia; Pécsi Egyházmegye

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Pécsi Egyházmegye; Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria