Márciusban országjáró körútra indul a máriapócsi Szűz Mária-kegykép

Hazai – 2015. február 26., csütörtök | 18:48

A máriapócsi görögkatolikus kegytemplom zarándokhellyé válásának háromszázadik évfordulóját ünnepli idén a Hajdúdorogi Egyházmegye, a tricentenárium alkalmából március elején országjáró körútra indul a híres búcsújáróhelyen látható Szűz Mária-kegykép – számol be az MTI.

A tizenhat állomásból álló országos körút március 8-án, a püspöki szent liturgiát követően indul Máriapócsról. A kegykép – március 24-ei visszaérkezéséig – Csengerben, Nyírcsaholyban, Kisvárdán, Sárospatakon, Encsen, Edelényben, Miskolcon, Budapesten, Győrben, Veszprémben, Pécsen, Szegeden, Nyíracsádon, Debrecenben, Hajdúdorogon és Nyíregyházán lesz majd látható.

A templom zarándokhellyé válásának tricentenáriuma alkalmából számos más eseményt is szervez a Hajdúdorogi Egyházmegye. Az emlékévet március 24-én, a kegykép visszaérkezése utáni ünnepélyes vecsernyével nyitják meg, amelyen jelen lesz Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Kongregáció prefektusa – olvasható az egyházmegye honlapján.

A rendezvénysorozat kiemelt eseményeinek sora május 9-én a gyermekbúcsúval, július 19-én pedig a Miskolci Apostoli Exarchátus búcsújával folytatódik. Augusztus 1-jén Család-Csoda címmel családfesztivált szerveznek.

Augusztus 15-én kezdődik a központi ünnepség, amelynek keretében másnap, a Nagyboldogasszony-napi búcsún új harangot helyeznek el a kegytemplom tornyában.

Szeptember 12-én és 13-án lesz Kisboldogasszony búcsúja, szeptember 20-án pedig a cigánybúcsú. Szeptember 14. és 16. között rendezik meg Az Istenszülő helye és szerepe az egyház hitében című konferenciát, október 9-én pedig teológiai napokat tartanak. Az év utolsó két eseménye a november 6. és 8. között megrendezendő történelmi konferencia lesz, az emlékévet pedig a Szent Mihály-napon zárják.

A világhírű ikon története 1676-ban kezdődött, a Szűz Máriát és kis Jézust ábrázoló képet – fogadalomból – a török rabságából való megszabadulása emlékére készíttette Csigri László máriapócsi bíró. A görögkatolikus egyházközségnek adományozott képet később az akkor még kis pócsi fatemplomban helyezték el. Egyházi leírások szerint a hívek 1696. november 4-én liturgiavégzés közben vették észre, hogy a kegyképen Mária szeméből könnyek hullnak; a könnyezés december 8-áig tartott. Ezután I. Lipót király Bécsbe kérette a képet.

A véglegesen az osztrák fővárosban elhelyezett kegyképről három másolat készült, amelyből az egyik visszakerült Pócsra. A leírások szerint a pócsi másolatot először 1715. augusztus 1-jén, 2-án és 5-én, legutóbb pedig 1905-ben látták könnyezni.

A kegykép előtt II. János Pál pápa magyar nyelven végzett szent liturgiát 1991-ben.

Az országjáró körút állomásai:

március 8–9.: Csenger,
március 9–10.: Nyírcsaholy,
március 10–11.: Kisvárda,
március 11–12.: Sárospatak,
március 12–13.: Encs,
március 13–14.: Edelény,
március 14–15.: Miskolc,
március 15–16.: Budapest,
március 16–17.: Győr,
március 17–18.: Veszprém,
március 18–19.: Pécs,
március 19–20.: Szeged,
március 20–21.: Nyíracsád,
március 21–22.: Debrecen,
március 22–23.: Hajdúdorog,
március 23–24.: Nyíregyháza.

Az egyes helyszínek részletes programja a Görögkatolikus.hu oldalon található.

Fotó: Panoramio.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria