Marosvásárhelyi iskolaügy – Menczer Tamás szerint megdöbbentő a román legfelsőbb bíróság döntése

Külhoni – 2022. május 6., péntek | 17:15

Megdöbbentő a román legfelsőbb bíróság döntése, amellyel bezárásra ítélte a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Líceumot – írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára május 4-én, szerdán Facebook-oldalán.

Menczer Tamás a bejegyzésében úgy fogalmazott: „A 21. században iskolákat nem bezárni, hanem nyitni kellene. Megdöbbentett minket a román legfelsőbb bíróság döntése, mellyel bezárásra ítélték a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Líceumot.”

Elvárjuk a román hatóságoktól, hogy minél előbb megnyugtató módon rendezzék az iskola jövőbeli működésének lehetőségét, hogy a gyerekek nyugodt körülmények között folytathassák tanulmányaikat szeptember után is – írta az államtitkár.

Menczer Tamás közölte, a megoldás elősegítése érdekében folyamatosan kapcsolatban állnak a romániai kormánykoalícióban részt vevő RMDSZ-szel.

Egyúttal azt remélik, az ügy gyors rendezésével elkerülhető, hogy az újra hosszú távon megterhelje a magyar–román kapcsolatokat, amelyek javításáért oly sokat dolgoztak az elmúlt években – olvasható a bejegyzésben.

A román legfelsőbb bíróság május 3-án, kedden kimondott ítélete után ismét bizonytalanná vált a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium működése. A legfelsőbb bíróság abban a perben hozott jogerős ítéletet, amelyben román nacionalista szervezetek az iskolát létrehozó miniszteri rendeletek érvénytelenítését kezdeményezték. Az első fokon eljáró Marosvásárhelyi Táblabíróság 2019 novemberében érvénytelenítette az iskolára vonatkozó rendeleteket.

A legfelsőbb bíróság a honlapján május 4-én, szerdán azt közölte, hogy elfogadta az oktatási minisztérium és a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium fellebbezését az elsőfokú ítélet ellen, de a későbbiekben már csak azt részletezte, hogy kizárta a felperesek sorából a Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC) és a Népi Mozgalom Pártot (PMP), és elutasította ezek kereseteit, a korábbi ítélet más részeit pedig érvényben tartotta.

Tamási Zsolt, az iskola igazgatója az MTI-nek elmondta: az ügyvédek úgy értelmezik, hogy a korábbi jogfosztó ítélet lényegi részei érvényben maradtak. Az igazgató szerda délutáni Facebook-üzenetében azt írta, hogy az általa vezetett intézmény újra működési engedély nélkül maradt.

*

Kelemen Hunor romániai miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a közmédiának adott nyilatkozatában elkeserítőnek, felháborítónak, minősíthetetlennek tartotta, hogy két-három évente újra kell kezdeni a helyi közösség által igényelt iskola létrehozását.

„Ez az iskola létezik és létezni fog. Mihelyt megjelenik a legfelsőbb bíróság indoklása, tudni fogjuk, hogy mit kifogásolnak. Kormányhatározattal vagy újabb miniszteri rendelettel továbbvisszük az iskolát. (...) Olyan nincs, hogy ez az iskola ne létezzen. Teljesen mindegy, hogy kit zavar, kit bosszant. Elfogadhatatlannak tartom azt, hogy Marosvásárhelyen egy magyar iskola ügyét folyamatosan újra kell kezdeni, mert folyamatosan elakasztják” – nyilatkozott a politikus.

*

A tanintézet azért szálka a román nacionalista szervezetek szemében, mert a római katolikus egyház 2004-ben visszaperelte az egykor államosított marosvásárhelyi iskolaépületeit. Az intézmény egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium az iskola régi épületében és más egyházi épületekben kezdte el működését.

Forrás: MTI

Fotó: Rakoczi.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria