Martin Meiser német protestáns teológus kapta a Gnilka-díjat

Hazai – 2022. augusztus 25., csütörtök | 18:39

Hermeneutika, avagy a bibliai szövegértelmezés változatai címmel rendezték meg idén a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciát augusztus 23. és 25. között. Az esemény keretében augusztus 24-én került sor a Gnilka-díj átadására, melyet idén Martin Meiser, a Saar-vidéki Egyetem professzora kapott.

A konferencia szervezői 2010-ben az Újszövetség-kutatás egyik legkiemelkedőbb kortárs szaktekintélyéről, Joachim Gnilkáról díjat neveztek el, amelyet olyan kutatók kaphatnak meg, akik a legtöbbet tették a magyarországi biblikum fejlődéséért. Idén az elismerést a tanácskozás keretében tartott ünnepi hangverseny után, a Magyarok Nagyasszonya-székesegyházban (Fogadalmi templomban) adták át augusztus 24-én Martin Meisernek, a Saar-vidéki Egyetem teológiaprofesszorának.

Martin Meiser protestáns teológiát tanult Neuendettelsauban, Hamburgban, Tübingenben és Münchenben. 26 évvel ezelőtt Újszövetség tantárgyból habilitált, valamint lelkipásztori szolgálatot is ellátott korábban a bajor regionális gyülekezetben. Kutatásai fókuszában a Szentírás értelmezése és a Septuaginta, a Héber Biblia görög nyelvű fordítása áll.

Az ünnepi hangversenyen közreműködött Gyüdi Eszter, Szélpál Szilveszter, Simon Bálint, továbbá Baloghné Kovács Magdolna és Nagy-Szabó Kornélia vezetésével a Szegedi Ökumenikus Kórus, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar Gyüdi Sándor vezényletével.

A Hermeneutika, avagy a bibliai szövegértelmezés változatai című konferenciára Németországból, Angliából, Svédországból, Olaszországból és Zairéből is érkeztek résztvevők.

Forrás: Délmagyar.hu / Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Karnok Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria