Megáldotta a felújított magyarszecsődi templomot Székely János szombathelyi megyéspüspök

Hazai – 2022. május 8., vasárnap | 18:50

Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye főpásztora május 6-án megáldotta a Vas megyei Magyarszecsődön található, felújított Kisboldogasszony-templomot és megnyitotta a településen az Egyházmegyei Képtárat.

A 13. századi alapokkal rendelkező, eredetileg román stílusban épült templom tömege nem sokat változott az idők során, épségben megmaradt déli bélletes kapuja is. A hajóban és a szentélyben látható ornamentális festés és a feiratok a 17. századból valók.

A reformáció idején a Kisboldogasszony tiszteletére szentelt templom a protestánsoké lett, de az 1700-as években visszakerült a Katolikus Egyházhoz. A főoltár 18. századi, a népies barokk stílusjegyeit őrző munka. Az épületet toronnyal a 19. században bővítették.

Noha a kivitelezési munkák már 2017-ben, Németh Zoltán volt a plébános szolgálata alatt elkezdődtek, s a tervek már akkor is az épület teljes külső felújításáról szóltak, elegendő anyagi forrás hiányában akkor csak a csapadékvíz elvezetést, a tető felújítást, a torony felső részének és a déli oldalon lévő bélletes kapu felújítását sikerült elvégezni. Az elmúlt években egy újabb pályázatnak köszönhetően kerülhetett sor az elmaradt munkák folytatására, sőt a falak átvágásával további lépéseket is tettek a szakemberek a vizesedés visszaszorítására.

Székely János szombathelyi megyéspüspök a megszépült templomban tartott ünnepi szentmisén szentbeszédében kiemelte: Jézus keresztjéből élet fakad. Éltető forrás, amely megtermékenyítette az európai kulturát és magyar népünk történelmét is. A Biblia arra tanít minket, hogy minden ember egyenlő; arra tanít, hogy Isten a világot az emberre bízta, hogy művelje, hogy őrizze, kutassa a benne rejlő bölcsességet, isteni törvényt. 

Ha nem lenne Krisztus keresztje, nem állna a magyarszecsődi templom sem. Hálát adunk a mai napon őseink hitéért – mondta Székely János.

A főpásztor szentbeszéde IDE kattintva meghallgatható.

A szentmisét követően a templommal szemben lévő egykori plébániaépületben ugyanezen a napon megnyitotta kapuit a Takács László nádasdi plébános által megálmodott Egyházmegyei Képtár.

Fotók, szentképek, szoborok, kegytárgyak tematikusan mutatják be az érdeklődők számára, hogyan élt és él a hit az emberekben.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria