Megáldották Mindszenty József szobrát Máriapócson

2018. szeptember 9., vasárnap | 13:35

Többezer zarándok, köztük a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hívei ünnepelték Szűz Mária születésnapját szeptember 8-án Máriapócson. A szentmisét követően megáldották Mindszenty József új, egész alakos bronzszobrát a római katolikus templom előtti téren.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnep alkalmat adott arra is, hogy visszaemlékezzenek 1946. szeptember 8-ára, amikor Máriapócson maga Mindszenty József bíboros-hercegprímás, esztergomi érsek mondott beszédet a kegykép könnyezésének 250. évfordulóján, megerősítve az őt hallgató 300 ezer hívőt magyarságában és katolikus hitében. 

A kegytemplom előtti szabadtéri oltárnál Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét, amelyen jelen volt Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára, Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője, Kiss András, a megyei közgyűlés tagja, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Mindszenty Alapítvány elnöke, Papp Bertalan, Máriapócs polgármestere, Szentes István, Pócspetri plébánosa, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye papjai és más egyházi, közjogi és világi méltóságok.

Palánki Ferenc megyéspüspök a szentmise homíliájának bevezetőjében emlékeztette a zarándokokat, hogy Szűz Mária születésének ünnepén az Egyház Jézus születésének történetét olvastatja fel, mert ezen a napon is Jézust állítja a középpontba. Mária életének is a legfontosabb gondolata volt, hogy Fiára irányítsa a figyelmet, így lehetett ő Jézusnak legkiválóbb tanítványa, az első, tiszta szívű követője, mindannyiunk példaképe.

„Ki a mi életünk középpontja? – tette fel a kérdést a főpásztor, majd Máriára irányította a figyelmet, akinek élete Jézusról szólt. – A Szűzanya példaként áll előttünk, hogy életünk középpontjába mi is Istent helyezzük. A Robert Sarah bíborossal készült Isten vagy semmi című interjúkötetben a főpap így fogalmaz Mária hitéről: „Hinni annyi, mint akarni, amit Isten akar, szeretni, amit Isten szeret, még akkor is, ha ez a kereszthez vezet.”

Mária életével Isten szeretetét továbbítja a világba. Palánki Ferenc hangsúlyozta, a mi küldetésünk is az, hogy rajtunk keresztül megnyilvánuljon Isten szeretete. Ezt kell megtanulnunk Máriától. Nekünk is igent kell mondani Isten akaratára, nap mint nap ki kell mondani ezt, és akkor megvalósul Isten akarata életünkben, rajtunk keresztül is eljön a világba Isten szeretete.

A főpásztor azt is kiemelte, hogy velünk ellentétben – akik mindig a miértekre keressük a válaszokat –, Mária csak egyetlen egyszer tette fel a kérdést: „Miért?”. Ez akkor történt, amikor a tizenkét éves Jézust megtalálták a templomban. Kérdésére Jézustól azt a választ kapta: „Miért kerestetek, nem tudtátok, hogy atyám dolgaiban kell lennem?” Mária azért nem kérdezte meg a kereszt alatt, hogy „Miért?”, mert tudta, hogy Jézus a kereszten is az Atya akaratát teljesíti. A Szűzanya hite, bizalma, igenje példakép kell, hogy legyen számunkra.

Ezt követően Palánki Ferenc Mindszenty bíborosra emlékezett, aki 72 évvel ezelőtt éppen Kisboldogasszony ünnepén járt Máriapócson. A főpásztor örömét fejezte ki azért, hogy a Szentek Ügyeinek Kongregációja szakértői bizottsága már jóváhagyta Mindszenty József életszentségét, így nagy remény van arra, hogy hamarosan a boldogok között tisztelhetjük.

A megyéspüspök a néhai bíborost méltatva kiemelte, ő is Istent helyezte életének középpontjába, nem az ellen küzdött, hogy ne történjenek vele rossz dolgok, hanem azért, hogy a nehézségek, megpróbáltatások között is igaz ember maradjon. Mindszenty példakép számunkra. Palánki Ferenc a bíboros máriapócsi beszédéből kiemelte, a Katolikus Egyház vezetője Isten ajándékáról beszélt, arról, milyen nagy dolog, hogy a Szűzanya egyszerű képe vérrel könnyezik népéért, amely kegyelemforrás mindannyiunk számára. Mindszenty a magyarságot ért méltatlan, igazságtalan döntésről, a második Trianonról is szólt, azt hangsúlyozva, mi nem roppanunk össze, mert nem vagyunk pogányok, nekünk van reménységünk. Az 1946-ban elhangzott beszéd Prohászka Ottokár „Amíg élek remélek” jelmondatát is idézi, és kifejti, a reménység hitünkből táplálkozik, ezért töretlen bizalommal fordulunk Máriához, akinek karja mint jó édesanyának soha nem hanyatlik le. Vigasztalásunknak alapja, hogy Mária gondoskodik rólunk, imádkozik, könyörög értünk.

E beszédben Mindszenty József a katolikus iskolák küldetését is hangsúlyozta; ezek azok az iskolák, ahol megtanítják, hogy az ember életének alapja a Tízparancsolat, vagyis a szeretet parancsa. „Jézus megparancsolja, hogy szeressétek egymást. Ez egy döntés amellett, hogy életünk középpontja Krisztus, így leszünk követői nemzetünk nagy szentjeinek, és a Magyarok Nagyasszonyának, aki Máriapócson háromszor is könnyezett. Úgy kell élnünk, hogy ne sírjon miattunk!” – zárta gondolatait Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

A szentmisét követően az asszisztencia, a meghívott vendégek és a zarándokok átvonultak a kegytemplom melletti, a Szeplőtelen Fogantatásról elnevezett római katolikus templom elé, ahol Palánki Ferenc megyéspüspök és Kocsis Fülöp érsek megáldották az egész alakos Mindszenty József-szobrot, amelyet a Máriapócsért Alapítvány kezdeményezésére és a magyar kormány támogatásával Bíró Lajos szobrászművész készített.

A szoboravatási ünnepségen beszédet mondott Soltész Miklós államtitkár, Simon Miklós országgyűlési képviselő, Kiss András, a megyei közgyűlés tagja és Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, alapítványi elnök.

Forrás és fotó: Debrencen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat