Meggyilkoltak Afrikában egy szerzetesnővért és egy misszionáriust, a szegények szolgálóit

Kitekintő – 2019. május 22., szerda | 13:02

A 34 éves Landry Ibil Ikwel atyát Mozambikban machetével gyilkolták meg, a 77 esztendős Ines Nieves Sancho nővért pedig május 19-ről 20-ra virradó éjjel ölték és csonkították meg a Közép-afrikai Köztársaságban.

Landry Ibil Ikwel a Jézus és Mária Szent Szíve Kongregáció tagja, a beirai vakok intézetének igazgatója volt. A Kongói Demokratikus Köztársaságból származott; 2016. február 7-én Kinshasában szentelték pappá.

A rendőrség megerősítette a gyilkosság hírét, de egyelőre nem tettek közzé más információt. Idén ő a tizedik pap, akit meggyilkoltak a világon: hét gyilkosság Afrikában, három Latin-Amerikában történt.

Ines Nieves Sancho nővért a Közép-afrikai Köztársaságban ölték meg, brutálisan megcsonkított holttestét Nolában találták meg hétfőn reggel, abban az épületben, ahol lányokat tanított varrni, és arra készítette fel őket, hogy jobb életük legyen.

Ines nővér a Jézus Leányai kis helyi közösségéhez tartozott. Évtizedek óta dolgozott az ország délnyugati részén található, Kamerunnal határos Sangha-Mbaerè agglomerációs övezetében. Évtizedek óta munkálkodott a sebtében felhúzott barakkok világában; időskorában is ott maradt. Mindenáron maradni akart, akár egyedül is, hogy amíg erejéből telik, folytassa a missziót. Ismeretlen tettesek éjjel betörtek a házba, kivonszolták szobájából abba a terembe, ahol varrást tanított, és ott fejezték le.

A támadás indítékai még nem ismertek, senki nem vállalta magára a gyilkosságot. Az emberölés helyszíne árulkodó lehet, de indítékként felmerült az emberi testrészekkel való kereskedelem is. Egyes afrikai országokban gyakran azért követnek el ilyen szörnyű tetteket, mert úgy vélik, a testrészek szerencsét hoznak, segítenek megtalálni a helyeket, ahol gyémántot bányászhatnak. Olykor maguk a szülők ölik meg ezért valamelyik gyereküket, vagy természetellenes viselkedésre kényszerítik, mert azt hiszik, ez szerencsét hoz a családnak. Kamerunból származik ez a gyakorlat, ez az ország e kereskedelem egyik kedvelt célpontja.

Forrás: Avvenire

Fotó: Avvenire; Vidanuevadigital.com

Magyar Kurír

(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria