Megkezdődött a Budai Irgalmasrendi Kórház felújítása és bővítése

Megszentelt élet – 2018. március 5., hétfő | 13:13

Februárban megkezdődött a Budai Irgalmasrendi Kórház két új épületszárnyának építése, amit a főépület teljes felújítása és belső átépítése követ. A beruházás költségeihez a kormány 12,9 milliárd, a Betegápoló Irgalmasrend 8 milliárd forinttal járul hozzá.

Jelenleg a kórház 33 járóbeteg-szakrendelésén évente 270 ezren fordulnak meg, az ellátott fekvőbetegek száma pedig eléri a 17 ezret. Az épületet 1903-ban történt átadásakor százhúsz ágyasra tervezték. A Betegápoló Irgalmasrendhez 2000-ben visszakerült kórház jelenleg 237 ággyal rendelkezik. Az épület erősen leromlott állapotú, és nincs a 21. századi színvonalnak megfelelően elegendő hely sem a betegágyak, sem a szak- és kiszolgáló személyzet számára.

A Budai Irgalmasrendi Kórház építési és felújítási projektje során többek között kialakítanak egy új műtéti szárnyat központi műtővel, intenzív és szubintenzív részlegeket, továbbá megfelelő helyiségeket a nagy értékű műszeres diagnosztikai berendezések (CT, MR és SPECT CT) számára. A járóbeteg-szakellátásokat az új épületegyüttes földszintjén összpontosítják. Az új, Vidra utcai tömbben a 21. századnak megfelelő, korszerűen felszerelt, betegbarát 2–4 ágyas ápolási egységeket, valamint korszerű sürgősségi fogadóhelyet alakítanak ki.

A tervek között szerepel a kórházhoz tartozó Keresztény Családi Centrum működésének, szolgáltatásainak bővítése és egy önálló szülészeti osztály kialakítása is. Emellett több száz férőhelyes mélygarázs is épül a beruházás során, külön beteg- és vendégparkolók, elkülönítve az új mentőkijárattól.

* * *

A Budai Irgalmasrendi Kórház 1806-ban történt alapítása óta szolgálja a Magyarország minden részéről érkező betegek gyógyulását. Létrejöttét a kor egyik meghatározó lokálpatriótája és legnagyobb mecénása, Marczibányi István földbirtokos, megyei alispán, a tudomány és a művészetek elkötelezett támogatója tette lehetővé. Megvette a budai Császár fürdőt a közelében lévő házakkal együtt az Betegápoló Irgalmasrend számára, emellett létrehozott egy alapítványt. Marczibányi István nevét az a tér is őrzi a II. kerületben, amit szintén ő adományozott a budai ifjúság számára, és ahol ma művelődési központ áll.

Forrás: Ludwig Dóra/Budai Polgár/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Soós Dániel

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria