Megkezdődött a Görögkatolikus Metropólia nagygyűlése Máriapócson

Hazai – 2022. október 21., péntek | 19:59

Október 20-án Máriapócson kezdődött meg a metropóliai gyűlés, amelyre az ország minden pontjáról, csaknem százan jöttek össze papok és világiak.

A kezdő vecsernyét Szocska Ábel püspök Szabó Tamás helynökkel közösen vezette, amelyen kiemelten imádkoztak a gyűlés tagjaiért és az együttlét kegyelméért.

A vecsernye végén Kocsis Fülöp metropolita köszöntötte a jelenlevőket, majd kiemelte, hogy a gyűlés legfőbb eleme a tanácskozáson túl az imádság lesz, amelyet egy sajátos, háromnapos lelkigyakorlathoz hasonlított.

Rámutatott arra, hogy ez a gyűlés szervesen illeszkedik a Ferenc pápa által meghirdetett szinódusi út folyamatába. Az elmúlt esztendő során mindhárom magyar görögkatolikus egyházmegyében különböző csoportok beszélték át a világegyházat és a magyar görögkatolikus egyházat érintő kérdéseket. Ezek összegzése – amelyet Rómába is elküldtek – egyszer s mind alapuljául szolgál a mostani metropóliai gyűlésnek is.

A Szentatya is hangsúlyozta a Szentlélekre való figyelem fontosságát, erre utalva emelte ki Fülöp metropolita is, hogy a metropóliai gyűlés egy nagy közös figyelem lesz, hogy a lélek hogyan vezeti tovább görögkatolikus egyházunkat.

Az este során lehetőség nyílt kötetlen ismerkedésre, ennek játékos menetét Grunda Dávid és Pindzsu István fiatal atyák vezették.

Az első munkanap utrenyével és Papp Tibor helynök atya vezette Szent Liturgiával kezdődött, amelyen egyebek mellett kiemelten a betegekért imádkoztak.

Forrás és fotó: Görögkatolikus Metropólia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria