Megnyílni Isten szeretetére – Adventi imaestre hívnak Pécsen a Nyolc Boldogság Közösség nővérei

Nézőpont – 2023. november 29., szerda | 15:03

Énekes-gitáros dicsőítéssel egybekötött adventi elmélkedésre hívják és várják az érdeklődőket december 2-án, szombaton 18 órától a Nyolc Boldogság Közösség pécsi nővérei, akikhez az alkalomra Kalocsáról érkező külsős tagok csatlakoznak. A meghívást Valter Margit nővér, a pécsi közösség tagja tolmácsolta.

– Milyen módon kapcsolhatjuk adventi várakozásunkhoz ezt a programot?

– Talán sokak tapasztalata, hogy az advent mindig nagyon hamar eltelik, és sokszor csak az utolsó héten kezdünk gondolkodni, hogy hogyan is éljük meg igazi készületként a megmaradt pár napot… Idén az advent legelején, az első vasárnap vigíliáján szervezzük ezt az imaestet. Kicsit az is a célunk vele, hogy egyfajta lelki munícióval, eszköztárral felszerelkezve, egy lelki adventi naptárral kezdjük meg ezt a készületi időt, mely a 16–30 éves korosztály számára valamivel korábban megkezdődik, hiszen már az esti program előtt, 15 órakor lelki délutánra várjuk az ifjúságot,

– A Nyolc Boldogság Közösség Rózsaeső imaestjéhez hasonlóan az adventi imaest is tartogat valami különlegességet?

– Közösségünkben fontos, hogy a hitünk igazságai, az Istennel megélt találkozások ne maradjanak meg gondolati szinten, hanem nyerjenek valamilyen kifejeződést. Hiszen amit a testünkkel, akár több érzékszervünkkel megélünk, az mélyebben belénk ivódik, mélyebbre jut a tapasztalat. Ezért általában minden imaestünkön valamilyen „lépés” megtételére hívjuk a résztvevőket. A Rózsaeső imaesten ezt a célt szolgálja a levélírás, a kéréseink papírra vetése. De aki volt a tavalyi adventi imaestünkön, emlékezhet rá, hogy akkor egy-egy, a szeretetünket kifejező szalmaszálat helyezhettünk Jézus jászlába. 

– Igényel-e valamilyen előkészületet a részvétel?

– Nem, semmilyen előkészületet nem igényel. Akik jönnek, jó, hogyha nyitott és Istenre vágyakozó szívvel érkeznek – ez a magatartás minden imádság feltétele. Az imaesten a közösség Kalocsáról érkező külső tagjai vezetik majd a zenei szolgálatot, és segítenek nekünk a dicsőítés által is jobban megnyílni Isten szeretetére.

– Kiket várnak az imaestre, és kell-e regisztrálni a részvételi szándékot?

– A 18 órakor kezdődő imaest mindenki számára nyitott, életkortól és felekezettől függetlenül. Előzetes regisztráció nem szükséges. Érkezni 17.30-tól lehet. Az ifjúsági programra sem szükséges regisztrálni, nagy szeretettel hívjuk a 16–30 éves korosztályt.

– Hol lesz az ifjúsági lelki délután és az imaest?

– Pécsett, a Katifi Hunyadi utca 3. alatti székházának tetőterében várjuk a résztvevőket.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria