Megnyílt a Mária-út című vándorkiállítás a Felvidéken

Kultúra – 2015. július 7., kedd | 12:15

Július 2-án, a szlovákiai Szőgyénben került sor László Dániel festőművész „Mária-út” című vándorkiállításának megnyitójára – adja hírül a dunaszerdahelyi Pázmáneum Polgári Társulás sajtóközleményében.

A szlovákiai magyar katolikus eseményekért felelős társulás hírlevelében tájékoztatott arról, hogy 2015 tavaszán a Felvidékre érkezett a Budapesten élő László Dániel festőművész munkáiból álló képzőművészeti kiállítás, melynek Nagymegyer, Somorja, Pozsony és Dunaszerdahely után az utolsó előtti állomása volt Szőgyén.

László Dániel festményei a Mária-út elnevezésű zarándokút Budapesttől Csíksomlyóig tartó, 960 kilométer hosszú szakaszáról, illetve a Budapest–Mariazell útvonalról készültek. A festőművész 2010 áprilisában negyvennapos gyalogos zarándokútra ment Budapesttől Csíksomlyóig. Abban az évben az útról készült közel negyven festmény a budapesti Párbeszéd Háza kápolnájában volt látható. Egy évvel később, 2011 áprilisában Budapestről Mariazellbe zarándokolt, Esztergom érintésével összesen 540 kilométert tett meg egyedül.

A szőgyéni művelődési ház galériájában létrehozott kiállítás szervezését a Szőgyén Öröksége Társulás és a Mária Légió szőgyéni prezídiuma vállalta. A július 2-i megnyitó vendége volt Török András, a Via Mariae Polgári Társulás elnöke és Méhes Richárd, aki szintén a Mária-út szlovákiai kiépítésének elkötelezettje és a társulás oszlopos tagja. Beszámolójában az érdeklődő közönséget tájékoztatta a Mária-út kiépítésének küldetéséről és jelenlegi helyzetéről.

A szőgyéniek nagy örömmel üdvözölték az egyházközségük élére kinevezett új plébánost, Farkas Zsoltot, aki megnyitotta a kiállítást. Az egyházi ünnep kapcsán megemlékezett Sarlós Boldogasszony napjáról, ami az áldott állapotban lévő Boldogságos Szűz Mária ünnepe, aki ellátogatott Erzsébethez. A plébános a zarándokutak lelki ajándékairól beszélt, valamint a Mária-út kiépítésének fontosságáról.

A kiállításmegnyitón jelen volt Pálmai József Esztergomból, aki gregorián énekekkel és Sík Sándor költeményeivel emelte az ünnep hangulatát, amihez Svajcer Antónia, a szőgyéni 32. Számú Szent Mihály Cserkészcsapat tagjának klarinétjátéka is hozzájárult.

Az Érsekújvár–Márianosztra útszakasznak Szőgyén az egyik állomása. Az útvonal felderítését a cserkészek vállalták, miként a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség is partnere a Via Mariae társulásnak a zarándokútvonal kiépítésében. Akik a Mária-út újabb szakaszának létrehozásán fáradoznak, bíznak abban, hogy nemcsak a helyi egyházközségek és cserkészcsapatok, de az érintett városok, falvak önkormányzatai is felismerik a lehetőségeket, amelyeket a zarándokút nyújthat helyi szinten, és csatlakoznak a munkálatokhoz.

Szőgyénben nagy lelkesedéssel és összefogással valósult meg a kiállítás. Nemcsak a Mária Légió és a Szőgyén Öröksége Társulás tagjai, de a cserkészek, az egyházközség tagjai, valamint magánszemélyek is bekapcsolódtak a tárlat kivitelezésébe, melynek támogatója a szőgyéni önkormányzat volt.

László Dániel: Krumbachi kereszt, 2010.

A kiállítás július 12-én tovább vándorol utolsó felvidéki állomására, az ipolysági Simonyi Galériába, ahol július 16-án, Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén nyitja meg kapuit, majd Erdélyben folytatja körútját.

László Dániel 1976-ban született Budapesten. Tanulmányait a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában,  majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen  végezte, ahol 2001-ben diplomázott. Mestere Károlyi Zsigmond volt. 1999-től tagja a Fiatal Művészek Stúdiójának, 2001-től a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE). 2003 óta a SENSARIA Képzőművészeti Egyesület elnöke. Több szakmai díjban és ösztöndíjban is részesült, köztük a Székely Bertalan-ösztöndíjban, a Barcsay-díjban, római képzőművész-ösztöndíjban, valamint Derkovits Gyula-ösztöndíjban. A Kogart-ösztöndíjat nem egy tipikus tanulmányútra, hanem  zarándoklatra fordította. Így 2009 őszén a spanyolországi El Caminón végighaladva negyven nap alatt eljutott Santiago de Composteláig. Az útról negyven festmény született, amelyeket 2010-ben mutatott be a Kogart Galéria. 2010 áprilisában csaknem ezer kilométeres zarándokútra indult Budapestről Csíksomlyóig, majd 2011 áprilisában húsz nap alatt Mariazellbe zarándokolt. A zarándokutak élményei nyomán ismét képek készültek, melyeket számos anyaországi városban, településen állítottak ki.

Fotó: Pázmáneum Polgári Társulás honlapja

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria