Megújult a bencés rendház Kőszegen – A turistákat és az oktatást is szolgálja a 340 éves épület

Megszentelt élet – 2020. szeptember 16., szerda | 13:24

Állami támogatás segítségével újult meg a Pannonhalmi Főapátság rendháza Kőszegen: a Benedict Hotelt szeptember 7-én, hétfőn Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára nyitotta meg.

A 340 éves épület szállodaként üzemel a jövőben, ahol a turisták mellett a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete, az iASK vendégprofesszorai, hallgatói és kutatói is megszállhatnak. A közösségi tereket oktatási célokra – előadások, konferenciák tartására – használják majd.

A kőszegi rendház 1677–80 között az olasz származású lékai építőmester, Pietro Orsolini tervei alapján épült. Történetét a megújult épület avatóünnepségén Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát idézte fel. Emlékeztetett, hogy még Pázmány Péter kérte fel a jezsuitákat, hogy Kőszegen alapítsák meg a rendházat és szervezzék meg az oktatást. Csaknem száz évig működtették ezt a gimnáziummal együtt, majd távozásuk után előbb a piaristák, 1815-ben pedig a bencések vették át az intézményt. Az államosítás után lakásokat alakítottak ki az épületben, majd néhány évig a Kőszegi Járási Tanács székhelye volt. Végül a Magyar Bencés Kongregáció 1990-ben kapta vissza a rendházat.

A Pannonhalmi Főapátságnak régi vágya volt, hogy felújítsa az erősen leromlott állapotú épületet. Végül erre a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK) és a kormány által indított „Kreatív város – Fenntartható vidék” program adta meg a lehetőséget. A majd másfél milliárd forintos állami támogatás segítségével két év alatt kívül-belül megújult a műemlék épület. Amellett, hogy a rendház a jövőben – Benedict Hotel Kőszeg néven – szállodaként üzemel, megtartotta eredeti funkcióját is, vagyis hogy az oktatást szolgálja. A turisták mellett állandó szállást biztosít a városba érkező vendégoktatóknak, kutatóknak és hallgatóknak. A közösségi terekben előadásokat, konferenciákat is lehet szervezni.

Az ünnepségen Soltész Miklós kifejtette, hogy a jövőbe vetett óriási bizalom és békés lelkület kellett ahhoz, hogy 340 éve a jezsuita szerzetesek a török hódoltság idején felépítsék a rendházat; később a piarista és a bencés szerzetesek is ebben a lelkületben tevékenykedtek. A felújított rendház az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a közösséget szolgálja és a keresztény békességet sugározza.

Az épületet az egykori pannonhalmi bencés diák, Gutowski Robert tervei alapján újították fel. Összesen több mint 1100 négyzetmétert alakítottak át. Új szobák létesültek, és megújult egyebek mellett a teljes homlokzat és a kertek is, valamint a melléképületben megnyílt a pannonhalmi Apátsági Kávéház, a Pausa kistestvére is, a Pausetta.

A rekonstrukció során arra is ügyeltek, hogy a modernitás mellett megőrizzék a műemléki értékeket és a hely szellemiségét. Az egykori imateremből kialakított rendezvényteremből egyenesen a szomszédos Szent Jakab-templomba látni.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria