Megújult a Lateráni Szent János-bazilika díszkivilágítása

Kitekintő – 2019. október 17., csütörtök | 14:58

A négy pápai bazilika egyike, a Lateráni Keresztelő Szent János-székesegyház homlokzatán és két harangtornyán 106 új fényszórót helyeztek el, amely kiemeli Róma egyik legősibb szimbólumának művészeti gazdagságát.

Virginia Raggi, Róma főpolgármestere; Angelo De Donatis bíboros, a pápa római általános helynöke, valamint az Acea energiaszolgáltató vállalat elnöke, Michaela Castelli október 14-én este mutatták be a Lateráni Keresztelő Szent János-bazilika megújult világítási rendszerét. Fontos állomása ez annak a fejlesztési tervnek, amelyet az Acea valósít meg Rómában, hogy a város történelmi-művészeti öröksége az őt megillető helyre kerüljön. A munkálatok a római önkormányzat és a vatikánvárosi Kormányzóság Infrastruktúrák és Szolgáltatások Igazgatóságának támogatásával végezték.

A lateráni bazilikában, amely a négy pápai bazilika közül a legősibb, a korábbi világítási rendszert százhat fényszóróval helyettesítették, amelyeket úgy helyeztek el, hogy kiemeljék a 18. századi főhomlokzat építészeti gazdagságát, és megvilágítsák a tetején álló tizenhat szobrot. A munkát mindössze tíz nap alatt végezte el a cég. Új lámpák világítják meg a bazilika északi homlokzatát, a két középkori harangtornyot, a szenteket ábrázoló freskókkal díszített árkádsort és a loggiasort.

Virginia Raggi a bemutatón elmondta: „A fények és árnyékok játékában a megvilágítás felhasználása kétségtelenül megváltoztathatja az építőművészet érzékelésének és értelmezésének módját. Egy szent hely esetében a művészeti elemek és homlokzatok kiemelése erőteljes érzelmi hatást válthat ki, mert az építészet és a fény közötti párbeszéd a matéria és a spiritualitás találkozásából születik.” Róma főpolgármestere köszönetét fejezte ki a kivitelező vállalatnak, mivel a műemlékek megvilágításának korszerűsítésével hozzájárul az Örök Város lenyűgöző szépségének érvényre juttatásához, mint ahogy erre már sor került a Capitolium, a római nagy zsinagóga és az Angyalvár esetében.

Michaela Castelli, az Acea energiaszolgáltató vállalat elnöke megtiszteltetésnek nevezte, hogy megvalósíthatták a világ egyik legrangosabb és legősibb vallási helyének művészi kivilágítását, ezáltal még jobban kiemelve a bazilika építészeti formáinak szépségét. A több mint száz évvel ezelőtt Rómában alapított víz- és energiaszolgáltató vállalat a műemlékek világítási rendszerének felújításával kívánja még szorosabbra fűzni kapcsolatát az olasz fővárossal.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria