Megújult a szolnoki Szentháromság-templom

Hazai – 2022. március 24., csütörtök | 15:37

Marton Zsolt váci megyéspüspök március 19-én ünnepélyes liturgia keretében áldotta meg a felújított – egykori ferences – szolnok-belvárosi Szentháromság-templomot és rendházat. A nagyszabású munkálatok során nemcsak a külső homlokzat újult meg, hanem a templombelső is, valamint bővítették az urnatemetőt.

Az ünnepi liturgiát követően ünnepi beszédet mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára; Kállai Mária, a város országgyűlési képviselője; továbbá Szalay Ferenc polgármester. Kulturális műsorral készültek a Szigligeti Színház művészei, illetve az ünnepség résztvevői a Jubilate, valamint a Csillagfény kórus előadását is hallhatták.

A templom és az egykori ferences rendház története 1718-ra nyúlik vissza, akkor kezdődött meg a Szentháromságnak szentelt kápolna építése, ami a mai nagytemplom szentélye. Mivel ezekben az években a város lakossága rohamosan növekedett, a kápolnát bővíteni kellett. Az építés tervezésével és lebonyolításával Giovanni Carlone egri építőmestert bízták meg. Az érett barokk stílusú templom – mely műemléki védettséget élvez – végül 1754-re épült fel, mai formáját a 19. században nyerte el.

„A kőtemplom megújult, most rajtunk a sor, hogy a lélek temploma is megújuljon” – mondta Gáspár István plébános a Váci Egyházmegyei Katolikus Televíziónak nyilatkozva. A 2019-ben elkezdődött nagyszabású munkálatok során nemcsak a templom külső homlokzata újult meg, de a belső terekben restaurálták a freskókat, felújították a padokat, gyóntatószékeket, mellékoltárokat, továbbá bővítették az urnatemetőt. A felújítás 1,5 milliárd forint összegű kormányzati támogatásból valósult meg.

Marton Zsolt váci megyáspüspök az ünnepségen beszélt a templomok szerepéről, jelentőségéről, melyek nem csupán épületek vagy szép műalkotások; a templom sokkal több ezeknél, „az imádság helye és szent lehetősége”. Hozzátette, hogy emberként szükségünk van fizikai helyre és időre Isten imádásához, és szükségünk van a liturgiára, „mert itt a földön testből és lélekből állunk, dicsőítésünket az anyagvilág művészileg megformált alkotásain keresztül fejezzük ki. A templom megáldásának az ünnepe erre utal: dicsőítjük az Urat és hálát adunk az ő teremtményeiért.”

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Pókász Endre

Videó: Váci Egyházmegyei Katolikus Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria