Megújult a váci Piarista Gimnázium külső és belső homlokzata

Megszentelt élet – 2024. május 22., szerda | 14:51

Sajtótájékoztató keretében adták át május 16-án a váci Piarista Gimnázium megújult utcafronti és udvari homlokzatát. A rendezvényen beszédet mondott Zsódi Viktor SchP tartományfőnök, Rétvári Bence miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár és Kalász Ákos, az intézmény igazgatója.

A váci piarista rendház és gimnázium épületegyüttese a Köztársaság út 1. és a Konstantin tér 2–6. szám alatt található. A legöregebb épületrészt (Migazzi-szárny) 1725-ben kezdték építeni; a Konstantin-szárny 1893-ban, a Hültl-féle szárny 1941-ben készült el. A rendház mellé 1741–59 között barokk templomot építettek. 1999-ben Róth János tervei alapján tornaterem létesült.

A teljes épületegyüttes jelenlegi formájában 1991 óta ad helyet a piarista rendháznak és gimnáziumnak. A rend az ingatlanok tulajdonosaként mindig nagy hangsúlyt fektet az épületek felújítására, fejlesztésére.

Az 1991-ben történt újbóli birtokbavétel óta több ütemben, pályázati és saját források bevonásával folyamatosan zajlanak kisebb-nagyobb épületfelújítási, korszerűsítési munkák a váci épületegyüttesben.

„Örömmel gondolunk vissza az elmúlt két évre, amikor gondos tervező munka után munkához láttak a kivitelező szakemberek. A piarista iskola nemcsak négy évszázados pedagógiai tapasztalattal, nevelési értékeivel különleges szereplője a köznevelésnek, hanem különlegesen értékes épített örökség ápolója is. Iskolánk műemlék épület, jelentős területű homlokzatai meghatározzák a barokk városképet is. Ma impozáns látványt nyújt ez a Vác városának egyházi főterére nyíló homlokzati szakaszunk.

A külső és belső homlokzat sok száz négyzetméteren újult meg, a falak lélegző vakolattal képzett felületekkel kaptak új külsőt, injektált vízszigeteléssel láttuk el a szükséges szakaszokat, esővíz-levezetők, bádogcsatornák, ablak- és osztópárkányok újultak meg. A műemlék épület különleges figyelmet és igényességet követelt a tervezéstől a kivitelezési utómunkálatig” – mondta Kalász Ákos igazgató, majd megköszönte a kormány anyagi támogatását, a fenntartói műszaki csapat gondos tervezését és a projekt kísérését.

A felújítás a Belügyminisztérium és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósult meg.

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria