Melo Lajos domonkos szerzetes aranymiséjét ünnepelte a Pápai Magyar Intézet közössége Rómában

Külhoni – 2023. június 12., hétfő | 10:41

Június 6-án este a Pápai Magyar Intézet (PMI) közössége és a Rómában szolgáló magyar papok a PMI kápolnájában Melo Lajos domonkos szerzetes aranymiséjét ünnepelték, aki a Santa Maria Maggiore-bazilika magyar gyóntatója és a PMI felügyelőbizottságának tagja. Az ünnepi szentmisén jelen volt Habsburg-Lotharingiai Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete is.

Június 7-én este hálaadásra gyűltek össze a PMI ösztöndíjasai, munkatársai, valamint a PMI felügyelőbizottságának tagjai, Melo Lajos, Szentmártoni Mihály és Harsányi Ottó atya.

A szentmise főcelebránsa Szentmártoni Mihály volt. Német Norbert rektor elmélkedésében kiemelte a megállás, visszatekintés és hálaadás fontosságát, hogy tudatosítsuk: mi az, amit kaptunk, amit elértünk és amit magunkkal viszünk ennek a tanévnek a végén.

„Az ember hálaadására nem Istennek van szüksége, hanem nekünk jó az, ha valamit értékelünk és tudatosítunk időről időre. Minden elvégzett munkát, Istennek tett szolgálatot csak az tud igazán értékelni, aki szívével-lelkével benne van” – fogalmazott prédikációjában a rektor.

Elmélkedése végén Német Norbert megköszönte az intézet munkatársainak a szolgálatot, hogy segítik az ösztöndíjas atyákat.

*

Melo Lajos a felvidéki Szereden született, 1973-ban szentelték pappá, 2000 óta lát el gyóntatói szolgálatot a Santa Maria Maggiore-bazilikában, ahol a magyar mellett további hét nyelven gyóntat.

Forrás és fotó: PMI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria