Menet az életért Nagyváradon

Külhoni – 2019. március 26., kedd | 12:55

Az élet, a házasság, a család és a magzatok védelmében rendezték meg március 23-án, szombaton Nagyváradon a Szent László térről induló, Menet az életért elnevezésű ökumenikus felvonulást. A város keresztény felekezeteinek vezetői közül Böcskei László katolikus püspök is beszédet mondott.

A római katolikus főpásztor – szélesebb kontextusba helyezve az élet értéke melletti állásfoglalását – Ferenc pápa tanításával összhangban hangsúlyozta, hogy mindaz, ami a teremtett valóságot veszélyezteti, élet elleni bűn. Ez nem öncélú ökológia, hanem az emberi önzés és csak önmagára figyelés következményeinek szemlélete. Nemcsak a klímaváltozás, a környezetszennyezés veszélye is fenyeget. A veszély nemcsak kívülről jön, hanem az emberek felől is, akik nem ismerik fel helyüket Isten nagyszerű alkotásában – mondta Böcskei László püspök.

A fejlődés és az emberi tehetség egyre magasabb szintű kibontakozása csak arra jogosít fel bennünket, hogy még jobban, még határozottabban és még hatékonyabban fáradozzunk az emberi élet tiszteletben tartása és az ebből fakadó emberi méltóság biztosítása érdekében – mondta a nagyváradi római katolikus megyéspüspök. – Minden hívő embernek ez a veleszületett kötelessége, hogy életpéldával és helytállással szolgálja az életet.

A felszólalások után a fúvószenekar kísérte menet a város központjából a Szent László hídon át, a Fő utcán végigvonulva, a Magheru úton haladt. A menet rövid imádságra megállt a nagyvárad-olaszi templom (közismert nevén Barátok temploma) előtt, ahol a plébánia közössége Szabó Ervin atya vezetésével fogadta a résztvevőket. A rendezvényt az ortodox katedrális előtt elhangzott felszólalások zárták.

Forrás: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye; Romkat.ro

Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria