Mindszenty-monográfiát mutattak be Prágában

Külhoni – 2019. december 14., szombat | 12:01

A Mindszenty József bíboros életét és munkásságát feldolgozó, cseh nyelvre most lefordított monográfiát december 12-én mutatták be a cseh fővárosban. A könyvbemutatón felszólalt Dominik Duka bíboros, prágai érsek és Soltész Miklós államtitkár.

Közi Horváth József eredetileg német nyelven publikált kötetének (1978) cseh fordításához Dominik Duka bíboros, prágai érsek írt előszót. Magyarul a kötet 1980-ban Münchenben jelent meg Mindszenty bíboros címmel.

A cseh nyelven először megjelenő monográfia bemutatóján a prágai érseki palotában Dominik Duka bíboros mellett részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Boros Miklós prágai magyar nagykövet is.

Dominik Duka méltatásában párhuzamot vont Mindszenty József és Josef Beran prágai érsek tragikus sorsa között. „Mindszentynek meghatározó érdemei vannak abban, hogy a magyarországi katolikus egyház a nehéz időkben sem árulta el a kereszténységet, a magyar népet” – jelentette ki a prágai érsek.

Rámutatott arra, hogy Mindszenty 1956-os szerepvállalásával nemcsak a magyar egyház, hanem a magyar politika, a magyar nemzeti történelem fontos szereplője is volt. – Mindszenty József a ma embere számára is példakép lehet – hangsúlyozta a cseh bíboros.

Soltész Miklós beszédében elmondta, Mindszenty bíboros és Beran érsek mellett több kelet-európai egyházi személyiségnek is nagyon nehéz sorsa volt; a különböző életutak egy dologban azonosak: mindnyájan az emberiségért, az emberi értékekért emelték fel szavukat a második világháború és a kommunista rendszer idején is.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a keresztények sorsa a világ számos helyén ma is nagyon nehéz. – A kereszténység ma a leginkább üldözött vallás a világon – mutatott rá. – Egy ilyen könyv megjelenése fontos esemény, megerősítheti a keresztényeket hitükben, vallásukért folytatott harcukban.

A könyvbemutatón rövid előadások is elhangzottak Mindszenty József és Josef Beran munkásságáról, az életpályáik közti párhuzamokról.

A könyvet a prágai székhelyű Demokrácia és Kultúra Tanulmányi Központ adta ki, Anna Halasová fordításában. Szerzője, Közi Horváth József (1903–1988) katolikus pap, a második világháború után a kommunista rendszer elől Nyugatra menekült magyar egyházi emigráció egyik központi alakja volt.

Forrás: MTI

Fotó: Cdk.cz

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria