Mindszenty-ösztöndíjakat alapított a Szombathelyi Egyházmegye

2019. március 29., péntek | 20:49

A Szombathelyi Egyházmegye március 29-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megkezdte működését a Mindszenty József Alapítvány, és egyúttal meghirdették a Mindszenty-ösztöndíjakat.

A tájékoztatón szó esett arról is, hogy a Mária Út Közhasznú Egyesület szervezésében, Székely János megyéspüspök lelkivezetésével zarándokvonat indul Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére.

Mindszenty József sokat tett a legszegényebbekért, nemcsak mint zalaegerszegi plébános, hanem később már mint magas rangú egyházi vezető – kezdte a sajtótájékoztatót Székely János megyéspüspök. – Jó példa magatartására, hogy az esztergomi érseki palota felújítása helyett az éhező emberek megsegítésére kért és kapott pénzt.

Zalaegerszegen a szerdai napja mindig a szegényeké volt. Ekkor saját maga fogadta a szegény sorsú embereket, meghallgatta őket, és valamilyen módon mindig segített is rajtuk. Sokat adott, még a saját személyes vagyontárgyaiból is.

December 24-én este adományokkal megpakolt szekeret küldött körbe a városban élő szegényeknek, és ő maga is meglátogatta a rászoruló családokat. A zalaegerszegi plébánia minden évben 35 szegény sorsú diák taníttatását vállalta. Ezek a gondolatok vezették a Szombathelyi Egyházmegyét, amikor létrehozta az alapítványt, illetve meghirdette az ösztöndíjakat. „Meggyőződésem, hogy a szegénységből való kitörésnek a legfőbb útja a tanulás – mondta Székely János. – A szegénység gyakran újratermelődik. Ma körülbelül 700 ezer ember tartozik a leginkább leszakadó réteghez, köztük sok roma. Gyakran ezek a családok nemzedékek óta küzdenek a nyomorral. Ebben a legfőbb segítség, hogy a gyerekek elkezdenek tanulni. És ebben szeretne az egyházmegye segíteni.”

Az ösztöndíjak anyagi forrását nemcsak az egyházmegye támogatása jelenti, hanem várják magánszemélyek, vállalkozások felajánlását is – árulta el Székely János, hangsúlyozva: bízik abban, hogy sokan magukénak érzik a kezdeményezést, és szeretnének segíteni a legszegényebbeken. Az anyagi támogatást az alábbi bankszámlaszámra várja az egyházmegye:  Mindszenty József Alapítvány: 11747006-27251027 (OTP bankszámla).

A segítés nagy erőforrás egy küzdeni akaró ember számára. Erről szólt Gomány Csaba roma jogászhallgató tanúságtétele is, amelyet felolvastak a sajtótájékoztatón megjelenteknek.

A pályázat részleteiről Tálas József, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának igazgatója beszélt. Kiemelte: az alapítvány két pályázatot hirdet tanulmányi ösztöndíjak elnyerésére a 2019/20-as tanévre. Az egyik az általános és középiskolások számára kiírt Mindszenty Köznevelési Ösztöndíj. A másik pedig a főiskolákon, egyetemeken tanulóknak kiírt Mindszenty Felsőoktatási Ösztöndíj.

A két ösztöndíjban közös, hogy elnyerésükre a Szombathelyi Egyházmegye területén állandó lakcímmel rendelkező diákok nyújthatnak be pályázatokat; a családban az egy főre jutó nettó jövedelem maximum 60 ezer forint lehet; a támogatás összege 5–20 ezer Ft/fő/hó lehet. A Mindszenty Alapítvány kuratóriuma tíz hónapra – szeptembertől júniusig – ítéli oda az ösztöndíjakat; félévente értékeli a pályázatokat és dönt róluk. Fontos, hogy a pályázóknak beszámolót is kell készíteniük majd.

A pályázati feltételekről részletesen tájékozódhatnak az egyházmegye honlapján a Mindszenty József Alapítvány menüpontban, ahonnan a pályázati űrlapokat is letölthetik.

* * *

A sajtótájékoztató második felében arról esett szó, hogy a Mária Út Közhasznú Egyesület Ferenc pápa június 1-i, csíksomlyói szentmiséjére zarándoklatot szervez. A hívek vonattal utazhatnak a pápai szentmisére, a lelkivezetést Székely János vállalta. A megyéspüspök kiemelte: a magyarság számára nagy öröm az a gesztus, amelyet Ferenc pápa tesz azzal, hogy ellátogat az ősi búcsújáróhelyre, és itt is mutat be szentmisét. Kitért tájékoztatójában a vonatokon zajló lelki élményekre: lehetőség van nemcsak éneklésre és imádkozásra, hanem gyónásra is. A hangosításnak köszönhetően olyan a vonat, mint egy mozgó kápolna – mondta Székely János.

Bodor Gergely, a Mária Út Egyesület projektvezetője hangsúlyozta: 2019-ben a Mária Út kiemelt figyelmet fordít a szervezett zarándoklatok továbbfejlesztésére, immár utazásszervezői együttműködéssel szolgálja a zarándokokat.

Kiemelkedik az utak közül a csíksomlyói pápalátogatásra szervezett zarándokvonat. A lelki program keretében lesz lehetőség elmélkedésre, elcsendesedésre, szentgyónásra is. A zarándokvonat partnere a Mária Rádió, amely helyi stúdióval emeli az utazás színvonalát.

A zarándokvonat május 31-én, pénteken 16.40-kor indul Budapestről, a Keleti pályaudvarról, másnap reggel 7.45-kor érkezik meg Csíkszeredába. A Nyeregben bemutatandó szentmisére közösen vonulnak a zarándokok. A zarándokvonat Csíkszeredából június 1-jén 19.19-kor indul vissza, és a tervek szerint június 2-án, reggel 8.10-kor érkezik vissza Budapestre, a Keleti pályaudvarra.

A vonat Szolnokon 18.02-kor és Püspökladányban 19.07-kor áll meg, mindkét helyen lehetőség nyílik a csatlakozásra.

Az érdeklődők számára a www.mariaut.hu oldalon nyújtanak bővebb tájékoztatást a zarándoklatról.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

21:44
a-feltamadasba-vetett-hit-mi-remenyunk-bemutattak-szabo-ferenc-sj-ket-uj-konyvet
Hogy meglássuk a szeretet-Istent – Bemutatták Szabó Ferenc SJ két új könyvét

Május 23-án este az Építészet és Művészet Kévés Stúdió Galéria és az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egylete Baross utcai székházában tartották Szabó Ferenc SJ „Isten nem halt meg” és „»Mindig neki harangozunk…« – Istenkereső magyar költők és írók” című könyveinek bemutatóját.

20:18