Miniszteri dicséretben részesült a Katolikus Szeretetszolgálat csákvári Szent Vince Otthona

Hazai – 2019. március 29., péntek | 15:49

Hálaadó szentmisét mutatott be Spányi Antal püspök, Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára és Gerendai Sándor plébános a Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Otthonának kápolnájában abból az alkalomból, hogy a csákvári intézmény kollektívája miniszteri dicséretben részesült.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmise elején a székesfehérvári megyéspüspök köszöntötte paptestvéreit és az ünneplőket, akik között jelen volt a térség országgyűlési képviselője, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, valamint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Csákvári Önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma munkatársai.

Spányi Antal örömét fejezte ki, hogy imádsággal adhatnak hálát azért a szolgálatért, amelyet Isten bízott az intézményre, amely közmegelégedéssel működhet.

A főpásztor homíliájában a napi evangéliumhoz kapcsolódva a megbocsátásról, az egymás iránti türelmes, elfogadó szeretetről beszélt. Kiemelte: Jézus példabeszédével arra hív, hogy gondoljuk meg, hogyan viselkedünk egymással, mert úgy tesz majd velünk is a mennyei Atya.

Nem mindegy, hogy szívtelenek, könyörtelenek, követelőzők, belátás nélküliek vagyunk-e, vagy megpróbálunk nagyvonalúvá válni, és nemcsak azzal törődünk, hogy nekünk mihez van jogunk, hanem a másik embert nézzük, az ő szükségére figyelünk.

Spányi Antal püspök felidézte az otthon eredeti tulajdonosainak, a vincés nővéreknek imádságos lélekkel végzett szolgálatát, ápolói és tanítói munkáját. Az ő Istenre figyelő, odaadó életük a mai napig meghatározza a hely szellemét – hangsúlyozta a főpásztor. – Életüket adták, hogy az Egyházban szolgálják azokat, akik rászorulnak, s bár a történelem sodra elűzte őket innen, az önzetlen szeretetet nem tudták száműzni a ház falai közül. Az otthon légkörére és a szeretetre mindenkinek szüksége van, annak is, aki adja, annak is, aki elfogadja.

A keresztény ember feladata, hogy megértse és megérezze a másik ember szükségét – emelte ki a Székesfehérvári Egyházmegye főpásztora. – Ha Jézust a szívünkben hordozzuk, a másik emberben is meglátjuk őt, és így tudunk közeledni embertársaink felé.

„Itt most egy elismerést ünneplünk, azokat, akik a szolgálat és szeretet szellemében dolgoznak, amely kitűnik a többi otthon közül. Köszönöm a városnak, a képviselőknek és minden dolgozónak, hogy közösen összefogva tudnak gondolkodni a rászoruló emberekért. Életükből áldás fakadjon, és békesség szívükbe, annak a sok, már az égben élő apácának imádsága, égi közbenjárása által, akik valaha Csákváron éltek és dolgoztak” – zárta beszédét Spányi Antal.

Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója a szentmise végén átadta az EMMI miniszteri dicséretet a Szent Vince Otthon vezetőjének. Kiemelte, hogy a méltatás a munkatársaknak szól, akik beosztásuktól és végzettségüktől függetlenül állhatatosan végeztek ápolói, gondnoki és egyéb szolgálatot az otthonban. Napi feladataikon túl az átalakítások és építkezések során mindent megtettek azért, hogy a gondjaikra bízott időseket ebben a nehéz időszakban se érje semmi hátrány.

A Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Otthonának intézményvezetője, Szécsiné Domonkos Erzsébet megköszönte az elismerést, és büszkén mondta, hogy munkatársai összefogva, egy emberként tudnak helytállni az otthon lakóinak gondozásában. Megköszönte kollégáinak, hogy mindennapi munkájukban méltatlankodás nélkül végzik a nem könnyű küldetést.

Forrás: Berta Kata/Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Somogyi Tamás

Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria