Mit írna Jézus az Instámra? – Egyházmegyei görögkatolikus ifjúsági találkozót tartottak Nyíregyházán

2019. március 11., hétfő | 17:43

Mobiltelefonok foglalták el az imakönyvek helyét a padsorokban március 7-én este a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban. Ezt kifejezetten kérték is az imaest szervezői a fiataloktól, akiket rendhagyó találkozóra hívott a Nyíregyházi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Bizottsága.

A görögkatolikus alkonyati istentisztelet egyik legszebb – „Enyhe világossága…” kezdetű – énekéről elnevezett találkozóra közel százötven fiatal érkezett a Nyíregyházi Egyházmegye egész területéről. Jelen voltak többek között a nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium; a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium; a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény és a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola középiskolás tanulói, valamint az egyházmegye parókiáinak fiatal tagjai. A programot fiatal görögkatolikus papok: Kocsis Dániel, Grunda Dávid, Kovács Csaba, Pindzsu István, Trella Tibor, valamint Szirmai Máté diakónus vezette.

Elsőként a máriapócsi nemzeti kegyhelyen szolgáló káplán, Grunda Dávid által összeállított kérdéssort válaszolták meg a jelenlévők – egy QR-kód használatával mindenki a saját telefonján adhatta le a válaszát az elmélkedést indító kérdésekre: Miért érdemes Istennel élni az életemet? Miért legyek tagja egy egyházi közösségnek? Miért jó görögkatolikusnak lenni?

Kovács Csaba, a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium lelkiigazgatója az imaest mottója – Miért? – nyomán a kérdésfeltevés milyenségéről beszélt: már a kérdéseink is belső világunkat tükrözik, ahogyan a sütikkel egy internetes oldal próbál ráhangolódni a felhasználóra. Nekünk arra kell törekednünk, hogy a megfelelő kérdést tegyük fel, ne a hogyanokat, hanem a dolgok miértjeit, okait keressük elsőként.

Miért legyek keresztény? – erre a kérdésre egy szemléletes példával válaszolt a lelkipásztor. Feltett egy 3D-szemüveget, s egy mozis szituációba helyezte a hallgatókat: ha kíváncsiságból kikukkantunk a szemüveg mögül, látjuk, hogy homályos a kép, és ha nem tesszük vissza a szemüveget, hanem elfogadjuk, hogy ez a film ilyen, a szemünk hozzá is szokik a képhez. „Keresztény embernek lenni olyan, mint felvenni a 3D-szemüveget, mellyel tisztán látjuk az élményt. Ha nem fogadja el valaki ezt, a film attól háromdimenziós marad, legfeljebb hozzászokik a szeme, hogy egy dimenzióval kevesebbet lát. De mennyire más, ha beengedjük Isten dimenzióját is az életünkbe.” A kérdést tehát úgy is feltehetjük: Miért ne legyek keresztény?

Az elmélkedést egy mozgásos játék követte, mely által a szakrális teret bejárva otthonosabban érezhették magukat a fiatalok a templomban. Szirmai Máté diakónus arra szerette volna felhívni a figyelmet az általa összeállított feladatokkal, hogy a templomi tartózkodásunknak korántsem kell feszültnek és merevnek lennie, ott is érezhetjük jól magunkat.

Pindzsu István kisvárdai segédlelkész elmélkedésében ezekre a kérdésekre kereste a választ: Ki vagyok én? Miért vagyok ezen a világon? Milyen szerepeket játszom? Gyermekének februári születését felidézve egészen személyes hangnemben szólt a fiatalokhoz, akik abban az életkorban vannak, hogy épp ezekkel a kérdésekkel szembesülnek, s keresik a helyüket a világban. „Annak az embernek, akinek van miértje, lesz válasza is, mert kellő időben az Isten odasúgja azt” – biztatta a fiatalokat a segédlelkész.

„Ma nem divatos kereszténynek lenni. Miért? Mert ezt akarják elhitetni; mert nem menő. De vajon menő volt a tizenkettőnek követni Jézust? Ők miért követték a Mestert? Mert boldogok lettek tőle – mutatott rá Pindzsu István, majd tovább kérdezett: Mit írna Jézus az én Instámra, Facebook-oldalamra? Valószínűleg azt, amit tanítványainak: »Hagyd el a hálóidat, és kövess engem, engedd el azokat a hálókat, amelyek rabul ejtenek!«”

De akkor hol keressük a boldogságot? A mai világunk olyan, mint egy folyó, ha beleállunk a tömegbe, elsodor minket is, nem lesz saját véleményünk, csak újabb és újabb célok után fogunk futni, hogy megszerezzük a világ kínálta illanó élményeket. „Jézus tanítványai inkább sodrással szemben álltak, mert boldogok akartak lenni” – zárta gondolatait a segédlelkész.

A közös pizzázás és teázás után az est taizéi énekekkel és rövid elmélkedéssel zárult, melyen a zenei szolgálatot a Korányi-iskola és a papnövendékek alkalmi zenekara végezte.

Az egyházmegye első, fiatalok számára szervezett találkozóját a tervek szerint továbbiak fogják követni, a helyszín pedig nemcsak a püspöki székhely lesz, hanem az egyházmegye minden kerülete sorra kerül majd.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Polyákné Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
isten-hatar-tuloldalan-var-gorfol-tibor-irasa-jean-vanier-halalara
Isten a határ túloldalán vár – Görföl Tibor írása Jean Vanier halálára

Mi történik, amikor meghalunk? „Azt hiszem, nyugovóra térünk. Majd felébredünk, és fény vesz körül minket... Hirtelen megpillantunk egy arcot. Találkozunk valakivel. Nem válunk eggyé, de kapcsolatban vagyunk. Egyszer csak ráébredünk, hogy ez a személy szeret minket.”

2019. május 19., vasárnap
ferenc-papa-jezus-szeretetevel-azokat-is-szeretni-tudjuk-akik-bantottak-bennunket
Ferenc pápa: Jézus szeretetével azokat is szeretni tudjuk, akik bántottak bennünket!

Május 19-én a vasárnapi evangélium alapján a Szentatya Jézus új parancsának értelméről elmélkedett a déli Mária-ima elimádkozását megelőzően.

2019. május 19., vasárnap