Mobil templomokká lehetünk – Nyolcvanéves a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templom

Hazai – 2018. október 31., szerda | 16:18

Október 28-án, vasárnap Márfi Gyula érsek mutatott be ünnepi szentmisét a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templom felszentelésének 80. évfordulója alkalmából.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Nyolcvan éve, 1938. október 23-án szentelték fel az akkor még boldogként, 1943 novemberétől szentként tisztelt Árpád-házi királylányról elnevezett templomot Veszprémben. A templom az 1938-as kettős szentév tiszteletére épült: ekkor rendezték meg először Budapesten az eucharisztikus világkongresszust, valamint megemlékeztek Szent István király halálának 900. évfordulójáról.

A jubileumról egyhetes programsorozattal, könyvbemutatóval, hangversennyel, előadással emlékeztek meg az egyházközség hívei. A szentelés évfordulójának napján Tornavölgyi Krisztián plébános mutatott be hálaadó szentmisét, október 28-án, vasárnap pedig Márfi Gyula érsek mutatta be az ünnepi szentmisét Szerenka Miklós érseki helynökkel, a templom korábbi plébánosával, Tornavölgyi Krisztián plébánossal, veszprémi, valamint korábban itt szolgált atyákkal együtt.


A templom egy erőtér, egy sajátos atmoszféra, ahol a mindenütt jelen való Isten jelenléte még erősebb, kézzelfoghatóbb, az ember lelke itt, a templomban képes megfürödni igazán – mutatott rá szentbeszédében Márfi Gyula érsek, aki hangsúlyozta, oka van annak, hogy ateista emberek lettek hívőkké csupán egy templom atmoszférájának, Isten intenzív jelenlétének megtapasztalása révén.

Jézus maga is isteni templom, hiszen ő volt az, akiben Isten a legtökéletesebben jelen volt itt a földön. A kőből épült templom pedig valóban Isten háza, ahol jelen van az Isten, akárcsak a kenyérben és a borban, melyből a szentáldozás révén részesülve mi magunk is Krisztust hordozó, mobil templomokká lehetünk. Így mindannyian templomépítőkké, templomtisztítókká, templomrestaurátorokká válunk, valahányszor bűneinktől megtisztítjuk a lelkünket. A főpásztor beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy maga az Egyház is egy templom – ahogy sok nyelvben ma is ugyanaz a kifejezés jelöli az egyházat és a templomot –, ennek a templomnak viszont élő kövekre, az egymás felé forduló hívőkre van szüksége ahhoz, hogy felépülhessen.


A szentmise után Márfi Gyula érsek megáldotta a templom kápolnájának megújult ólomüveg ablakait, majd az altemplomban imádságot mondott az itt nyugvó Rott Nándor veszprémi püspök, a templom építtetője sírjánál.

A hívek az Árpád-házi Szent Margit-templomban a Szaléziánum Érseki Turisztikai Központ és a plébánia közös szervezésében nyílt kiállítást is megtekinthették, mely a nyolcvanéves templomot, annak építtetőjét, Rott Nándor püspököt és a felszentelés eseményeit, valamint az ezt követő évtizedeket mutatják be, korabeli fotókkal gazdagon illusztrálva.

A vasárnapi, a Schola Regina énekkar közreműködése mellett megtartott ünnepi szentmisén hirdették ki és jutalmazták a gyerekek számára kiírt rajzverseny nyerteseit is, este pedig az Orlando Énekegyüttes koncertje zárta a programsorozatot.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria