Nagyböjti lelkinap és március 15-i megemlékezés Münchenben

Kishírek – 2023. március 23., csütörtök | 15:56

Az 1848. március 15-én kitört forradalomról és szabadságharcról a világszerte diaszpórában élő magyarok is megemlékeznek évről évre. A Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség március 19-én délelőtt, a nagyböjti lelkinappal egybekötött vasárnapi szentmise után tartott ünnepi megemlékezést. Az eseményről Lanner Katalin írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

A szentmisét a lelkinap vezetője, Forgó Miklós kunszentmártoni plébános mutatta be; koncelebrált Merka János, a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség plébánosa.

Homíliájában Forgó Miklós az evangélium szavait idézve kiemelte: Isten ma is kész arra, hogy megnyissa a szívünket, hiszen közel van hozzánk. Gondoljunk arra az Istentől kapott ajándékra, amely öröm, hála, köszönetként jelen van az életünkben.

A szentmise után a magyar Himnusz eléneklésével kezdődött az ünnepi megemlékezés, melyet a Müncheni Magyar Egyházközség lelkipásztori munkatársa, Szarvas Erzsébet állított össze. Felidézték az 1848/49-es forradalom és szabadságharc előzményeit, fontosabb eseményeit; és természetesen elhangzott Petőfi Sándor Nemzeti dal, valamint Föltámadott a tenger című verse. A megemlékezés zárásaként a jelenlévők együtt énekelték el a Szózatot.

Az ünnepséget közös ebéd követte a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség épületében.

A lelkinap folytatásaként „Jeruzsálem leányai, ne engem sirassatok, hanem magatokat és gyermekeiteket sirassátok” címmel mondott elmélkedés Forgó Miklós. A tékozló fiú története kapcsán rámutatott, hogy a sírással és jajgatással szemben sokkal nagyobb jelentőségű az imádság és a megbocsájtás. A szülői szeretet legnagyobb ereje az imádság.

Forrás és fotó: Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria