Negyvenhetedik alkalommal rendezték meg a csángó fesztivált a Tatros forrásánál

Kishírek – 2023. szeptember 28., csütörtök | 11:30

Szeptember 17-én nyitotta meg kapuit Gyimesfelsőlokon a gyimesi Csángóföld egyik legjelesebb fesztiválja a Tatros folyó forrásánál, Gyimesfelsőlok Polgármesteri Hivatalának és a Hargita Megyei Kulturális Központnak köszönhetően.

A rendezvény délelőtt 11.30-kor szentmisével kezdődött a gyimesfelsőloki Szent András római katolikus templomban, majd a résztvevők átvonultak a zenés-táncos rendezvény helyszínére, a Nyárfa Birtokra, ahol Pap Imre polgármester és Ádám Gyula csíkszeredai fotóművész, a csángó életmód és lélek kiváló ismerője mondott beszédet.

Ezt követően léptek színpadra a különböző hagyományőrző csoportok, köztük a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) kötelékében működő háromkúti Hidegvér Néptáncegyüttes Didici Norbert vezetésével, a Varga Zsuzsanna által vezetett gyimesbükki Csalóka Néptáncegyüttes, a Butnarasu Genoveva vezette diószéni Csenderes Hagyományőrző Csoport, a külsőrekecsini Félöves Hagyományőrző Csoport Dobos Rózsa vezetésével, valamint a külsőrekecsini és trunki gyermekek közös alkalmi tánccsoportja. Utóbbiak kísérője Ghiur Paulina trunki hagyományőrző volt, aki Dobos Rózsával együtt énekesként is fellépett a rendezvényen, akárcsak Vaszi Levente kosteleki hagyományőrző.

A moldvai fellépőknek az MCSMSZ hangszeres népzeneoktatásában oktatóként dolgozó népzenészek: Bagi Bálint, Bálint Róbert, Bata Hajnalka és Vrencsán Dávid, valamint a program kiemelkedő növendéke, Matei Iuliana szolgáltatta a zenei kíséretet, a gyimesi fellépőknek pedig Görbe Gyopár, Váta Gábor, Vrencsán Dávid és Főcze Barna.

A rendezvény záróeseménye Berecz András népdalénekes, mesemondó és fia, Berecz István előadásával zárult, melyben Appelshoffer János, a Magyar Táncművészeti Egyetem tanára mellett Didici Norbert hagyományőrző is közreműködött.

Forrás és fotó: romkat.roMoldvai Csángómagyarok Szövetsége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria