Oktatóvideókkal küzd a járvány terjedése ellen a görögkatolikus szeretetszolgálat

Hazai – 2020. április 7., kedd | 18:59

Két budapesti idősek otthonában többen is elkapták a koronavírust, pedig az intézmény dolgozói minden szükséges védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerrel el voltak látva, a fenntartó Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint. A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat oktatóvideókkal szeretné megelőzni, hogy saját intézményeiben hasonló eset előforduljon.

Ungvári Sándor igazgató elmondta, három idősek otthonában – Máriapócson, Hajdúszoboszlón és Gacsályban – 315 férőhelyen nyújtanak teljes körű ellátást az arra rászorulók számára, és 50 férőhelyen pszichiátriai betegeknek biztosítanak ugyancsak teljes körű ellátást. Támogatott lakhatás keretein belül 150 enyhe és középsúlyos értelmi és testi fogyatékkal élő ember mellett a szociális alapszolgáltatás keretein belül fehérgyarmati székhelyű intézményük által közel 700 ember részére biztosítanak házi segítségnyújtást, 160 főnek szociális étkeztetést.

A mindenki számára elérhető oktatóvideó formátumot választották arra, hogy felfrissítsék az infekciókontroll (fertőzésfelügyelet) alapelveit.

„Sokszor olyan alapvetőnek gondolt tevékenységet is »tanulni« kell, mint a kézhigiéné, ami a megelőzés egyik alappillére, ezért az első ismeretterjesztő videónk témája is ez lett. A kisfilmben részletesen, pontokban tárgyaljuk át a kézhigiéné legfontosabb szabályait, illetve azt, hogyan kell egy szociális intézményben ennek a feltételeit megteremteni” – fogalmazott a szervezet vezetője.

A videó egy járványmegelőzésről szóló sorozat első eleme, a továbbiakban a következő témákat szeretnék még feldolgozni: izolációs alapelvek, külön kiemelve a cseppfertőzéses izolációra vonatkozó elvárásokat; védőeszközök helyes használata; házi segítségnyújtás.

*

A szeretetszolgálat honlapján Sperkáné Krotos Hajnalka, a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ pszichológusa hetente egy-egy gondolatébresztő írással jelentkezik – a következő témákban: hogyan beszéljünk a gyerekekkel a koronavírus járványról?, hogyan segíthetünk a különböző életkorú gyerekeknek megküzdeni a jelenlegi helyzettel?; továbbá tipekket ad játékokra, feladatokra, közös minőségi időtöltésre.

Forrás, fotó és videó: Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria