Online utazás Milánó legszebb templomaiba

Kultúra – 2021. január 25., hétfő | 13:46

Ezt álmodta meg a milánói egyházmegyei múzeum, és valóra is váltotta elképzelését. Ha a pandémia miatt zárva tartanak a múzeumok, nyíljon meg egy másik lehetőség a templomok gazdag művészeti és lelki örökségének megtekintésére.

Január 28-án indul a virtuális utazás, melynek során tizenöt naponként egy-egy újabb helyszínre várják az érdeklődőket. Az online templomlátogatásokat a névválasztásával a milánói főegyházmegye védőszentjére, Szent Ambrusra utaló Ambarabart nevű cég szervezi.

A „Templomról templomra” elnevezésű kezdeményezés január végétől négy csütörtökön át jelentkezik március 11-ig, minden alkalommal 18 órakor.

A program során a milánói templomok freskóciklusait, oltárfestményeit mutatják be, olyan helyszíneken, mint például a San Lorenzo Maggiore-bazilika Sant’Aquilino-kápolnája, a kora keresztény alapokra épített román kori Sant’Eustorgio-bazilika Portinari-kápolnája, Donato Bramante építész San Satiro melletti reneszánsz Szűz Mária-temploma (Santa Maria presso San Satiro) és végül a San Giorgio-palotakápolnában Bernardino Luini festményei.

Az egyes virtuális utak egy órán át tartanak, és a Zoom platformon követhetőek. Jelenleg az olasz járványügyi rendelkezések miatt a Carlo Maria Martini bíboros nevét viselő milánói egyházmegyei múzeum és a Sant’Eustorgio-bazilika múzeuma zárva tartanak. A múzeumok online felületei azonban addig gazdag virtuális programokkal várják a látogatóikat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

A háromkirályok ereklyéi a Sant’Eustorgio-bazilikában Milánóban.