Ötödször rendezték meg a nyári pedagógusakadémiát

Hazai – 2022. augusztus 10., szerda | 12:13

Augusztus 3. és 6. között rendezték meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézetének szervezésében a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karán, Békéscsabán, a „Járd végig!” program keretében a nyári pedagógusakadémiát, amelyen több száz külhoni magyar pedagógus vett részt.

A kormányzati támogatással megvalósított és a nemzeti összetartozás megerősítését szolgáló szakmai program kiemelt célja a Kárpát-medencei összmagyar kapcsolatok erősítése és mélyítése volt.

Az V. Kárpát-medencei Nyári Pedagógus Akadémia résztvevőit a program szakmai vezetője, Bíró Gyula egyetemi docens köszöntötte. Elmondta: idén háromszázhatvan külhoni magyar pedagógus érkezett Békéscsabára és Szarvasra; az előadók az anyaország egyetemeiről kaptak meghívást az Akadémia programjára.

Az előadások témái a következők voltak: kötődés; a szeretet mint a nevelhetőség alapja; hogyan lehet megküzdeni a pedagóguspálya nehézségeivel; milyen hatékony mentálhigiénés eljárások alkalmazhatók a mindennapokban a pedagógiában; a pedagógia történetének aktualitásai jelenkorunkban; a pedagógia újszerű megközelítési módja a pedagógusképzés és köznevelés rendszerének vonalán; a digitális pedagógia és az okoseszközök használatának jelenkori kihívásai; nyelvtanítási megközelítések és technikák a gyakorlatban.

A résztvevők betekintést nyerhettek a nemzetiségi nevelés magyarországi gyakorlatába, illetve a magyarság erősítését célzó előadások keretében a trianoni békediktátum történészi megközelítését is megismerhették; mindemellett az anyanyelv és nemzeti identitás témakörét is körbejárták az előadók.

A plenáris előadások, műhelymunkák, workshopok mellett a nemzeti kultúra közgyűjteményeinek, intézményeinek a megismerésére is lehetőség nyílt, mert minden szakmai programhoz kulturális, szabadidős, rekreációs programok kapcsolódtak, a művelődési alkalmak mellett a feltöltődést, a mentálhigiénés támogatást szolgálandó.

A program keretében eddig több mint ezernyolcszáz külhoni magyar pedagógus vett részt az anyaországban, a Dél-Alföldi Régióban, a Szeged-Csanádi Egyházmegye intézményének szervezésében megvalósult nyári akadémián.

Az őszi időszak is izgalmasnak ígérkezik, hiszen újra megrendezik a SZEGEPI és a GFE Szarvasi Gyakorlóintézményének együttműködésével a Kárpát-medencei Pedagógiai Konferenciát és Módszertani Napokat.

A négynapos pedagógusakadémiáról szóló részletes beszámolót IDE kattintva olvashatják.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria