Ötvenezren vettek részt a lengyel nemzeti életvédő felvonuláson Varsóban

Kitekintő – 2024. április 18., csütörtök | 15:02

Április 14-én több mint ötvenezren vonultak Varsó utcáin az „Éljen Lengyelország!” mottóval szervezett menetben, kifejezve tiltakozásukat az abortuszt támogató törvénytervezetek ellen. Az esemény védnöke a Lengyel Püspöki Konferencia volt. A főváros két székesegyházában szentmisét mutattak be a megfogant életekért; Tadeusz Wojda érsek kezdeményezésére imanap volt a templomokban erre a szándékra.

„Az életvédő felvonulás célja, hogy kiálljon az élet, a család, minden ember alapvető jogai mellett. Az egyre erősödő forradalommal szemben, mely korlátozni akarja a szülői jogokat, a személyek élethez való jogát, fokoznunk kell az ellenállást is, hogy meg tudjuk akadályozni a demográfiai zuhanást” – szögezte le Lidia Sankowska-Grabczuk, az esemény szóvivője, kiemelve: „Ez fontos nap Lengyelország számára. Ezen a felvonuláson mindenkinek joga van megszólalni.” Az életért való menet indulásakor a hangszórókból egy még meg nem született gyermek szívverését lehetett hallani, akinek az édesanyja jelen volt a rendezvényen.

„Nem fogjuk felvonni a fehér zászlót, függetlenül attól, mi történik majd a parlamentben,

tovább folyatjuk a harcot addig, amíg nem garantálják a meg nem született gyermekek jogait”

– hangsúlyozta Bogusław Kiernicki, a Szent Benedek Alapítvány elnöke.

Az életért való felvonulásra sok ezer ember érkezett Varsóba egész Lengyelországból. „Azért vagyunk itt, hogy megmutassuk: az élet fontos, minden gyermek ajándék; még ha le is kell érte mondani bizonyos dolgokról, látjuk, micsoda kincs. Tudjuk, hogy ők a jövő tudósai, orvosai lehetnek. Nem tudni, hány betegség lenne gyógyítható, hány gyógyszert találtak volna fel azok a gyerekek, akik nem születtek meg” – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Ewa Liszkowska, aki Poznańból érkezett férjével és öt gyermekükkel együtt.

A Gaudium Vitae Társulatot képviselő Teresa Janowska arról beszélt, milyen fontos a nők gondozása a várandósság idején és a szülést követően is. „Mi támogatjuk őket a gyermek születése után is, még mielőtt az állam a segítségükre sietne. Az egyházi tanácsadókat gyakran éri az a vád, hogy nem érdeklődnek és nem segítik azokat a nőket, akik úgy döntenek, hogy a szülést választják. Mi igyekszünk rácáfolni erre.”

A lengyel nemzeti életvédő felvonulást megelőzően, vasárnap reggel szentmisét mutattak be Varsó két székesegyházában: a Keresztelő Szent János-társszékesegyházban és a varsó-pragai Szent Mihály arkangyal- és Szent Flórián-katedrálisban.

A Lengyel Püspöki Konferencia elnöke, Tadeusz Wojda érsek azt kérte, hogy április 14-én, vasárnap tartsanak imanapot a templomokban a megfogant életek védelmében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria