Pakisztánban véget vethetnek a keresztények elleni hamis istenkáromlási vádaknak

Kitekintő – 2021. január 8., péntek | 14:19

A hiderábádi egyházmegye püspöke, Samson Shukardin OFM, a Pakisztáni Katolikus Püspöki Konferencia Igazságosság és Béke Bizottságának elnöke a Fides hírügynökségnek nyilatkozott.

„Nagyra értékeljük a kormány újbóli erőfeszítését, hogy megvédje a pakisztáni vallási kisebbségeket, különösen azokat, akiket hamisan vádoltak meg káromlással, és az ártatlan fiatalkorú lányokat, akiket áttérésre és házasságra kényszerítve csaltak csapdába. A vallások közti békés együttélésért felelős kormányhivatal kezdeményezése minden bizonnyal megerősíti majd a különböző vallású emberek közötti békét és harmóniát, s a vallási kisebbségekhez tartozók sem élnek majd félelemben.” A hiderábádi egyházmegye püspöke, Samson Shukardin OFM, a Pakisztáni Katolikus Konferencia Igazságosság és Béke Bizottságának elnöke a Fides hírügynökségnek nyilatkozva kifejezte nagyrabecsülését azon kezdeményezésért, melyet Tahir Mehmud Asrafi, a pakisztáni ulémák (muszlim vallástudósok – a szerk.) tanácsának elnöke, Imran Khan miniszterelnök egyik vallásügyi tanácsadója indított.

A Pakisztánban élő vallási kisebbségek védelmére irányuló kezdeményezés elnevezése: „Felhívás a pakisztáni nem muszlimokhoz”. A muszlim vezető bejelentette egy, a vallások közti békéért felelős kormányhivatal keretein belül működő különleges ügyosztály létrehozását, melynek feladata kifejezetten a vallási kisebbségekkel kapcsolatos problémák és kérdések kezelése.

Asrafi elmondta: „Időről időre újabb híreket kapunk az ország különböző részeiből kényszerített áttérésekről és házasságokról, vagy a vallás nevében megfenyegetett emberekről.

Ahhoz, hogy szembenézhessünk ezekkel a problémákkal, és legfőképpen véget vethessünk a káromlásról szóló pakisztáni törvénnyel való visszaéléseknek, miniszterelnökünk, Imran Khan utasításait követve egy új részleget hoztunk létre a hivatalunkban.”

Tahir Mehmud Asrafi a kezdeményezés elindításakor kijelentette: „Pakisztán kormánya elkötelezte magát a vallási kisebbségek védelmében, hogy ne válhassanak kényszerített áttérések és kényszerházasságok, vagy a káromlásról szóló törvények alapján hamis vádak áldozataivá.” Később hozzátette: „A kormány országszerte a vallások közti békés együttélésért felelős tanácsokat állít majd fel, hogy azok előmozdítsák a vallási toleranciát. E tanácsokban az iszlám minden irányzatának képviselője jelen lesz, hogy megállítsák és kordában tartsák a káromlásról szóló törvénnyel való visszaéléseket.”

Asrafi, aki Lahorban novemberben társaival közreműködött hat keresztény megmentésében, azt mondta: „Az elmúlt két hónapban 101 esetben léptünk fel és jártunk sikerrel; iszlám vallásszakértők segítségével elemezve az ügyeket 101 nem muszlim pakisztáni állampolgárt mentettünk meg a törvényekkel való visszaéléstől és a hamis vádaktól. Imran Khan vezetésével egyenlő jogokat akarunk biztosítani minden állampolgárnak. Tervbe vettük az imámok képzését is a vallások közti békés együttélés, a vallásközi párbeszéd és a tolerancia témaköreiben.”

James Channan domonkos atya, a lahori Béke Központja igazgatója a Fides hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: „A pakisztáni vallások közti békés együttélésért felelős tanács elkötelezettsége a vallási kisebbségek védelmében rendkívül pozitív és reménykeltő számunkra az új évben.” Hozzátette: „Bátorítjuk minden vallási vezetőnket és keresztény politikusunkat, terjesszék Tahir Mehmud Asrafi és a vallásközi békéért felelős kormányhivatal üzenetét és felhívását, hogy a méltóságukban vagy jogaikban megsértett nem muszlim állampolgárok időben segítséghez juthassanak.”

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó:

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Tahir Mehmud Asrafi (középen) egy 2020 októberében tartott sajtótájékoztatón Karacsiban.