Papnövendékek és szerzetesnővérek tartanak roadshow-t az Egri Főegyházmegyében

Hazai – 2024. április 12., péntek | 10:06

Szerencsi és gyöngyösi középiskolás fiataloknak tartottak lelkinapot az Egri Érseki Papnevelő Intézet növendékei és a Segítő Szűz Mária Leányai, ismertebb nevükön a szalézi nővérek – adta hírül április 11-én az Egri Főegyházmegye honlapja.

Lóczi Tamás spirituális elmondta: nem sok ember juthat be egy szeminárium vagy egy szerzetesrend, kolostor falai közé, ezért kezdték el felkeresni az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő középiskolákat, lehetőséget biztosítva a fiatalok számára, hogy megismerjék a kispapok életét és egy kicsit közelebb kerüljenek ezáltal Istenhez is.

A kispapi roadshow már hat középiskolába eljutott. Legutóbb a Szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium és a Gyöngyösi Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium diákjai és pedagógusai látták vendégül a papnövendékeket.

„Elsősorban nem a hivatásválasztás elősegítése a nap célja, hanem az, hogy a papsággal és az Egyházzal kapcsolatos sztereotípiákat ledöntsék, és legyen egy élő istenkapcsolata a fiataloknak” – mutatott rá Lóczi Tamás.

Benyovszky Péter, a Gyöngyösi Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium igazgatója örömmel adott lehetőséget a programnak, hiszen a szinte azonos korban lévő fiatalok – a papnövendékek és az iskola 11. évfolyamos diákjai – nyíltan, fesztelenül tudtak beszélgetni egymással értékrendbeli, vallási, világnézeti kérdésekről.

Mint mondta, nagyon gyakran előfordul, hogy vállalatok keresik meg az iskola pályaválasztás előtt álló diákjait állásajánlattal; „most a kispapok és rajtuk keresztül Isten kereste meg a fiatalokat az örök élet üzenetével” – fogalmazott.

Szöveg: Pap Ildikó

Fotó: Vozáry Róbert/Szent István Televízió

Forrás: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria