Parolin bíboros az ukrajnai háborúról: Sajnos egyelőre nincs kilátás a tárgyalásokra

Kitekintő – 2024. február 28., szerda | 16:58

A bíboros államtitkár február 26-án, a római Szeplőtelen Fogantatás Bőrgyógyászati Intézet (IDI) új diagnosztikai osztályának felavatásán az újságírók kérdéseire válaszolva nyilatkozott az olaszországi tüntetésekről, a pápa egészségi állapotáról, Alekszej Navalnij halála kapcsán, az ukrajnai háborúról, a brüsszeli gazdatüntetésekről, illetve a keresztények elleni támadásokról Burkina Fasóban.

Pietro Parolin bíboros a közelmúltbeli olaszországi tüntetések során elkövetett erőszakos cselekmények kapcsán mindenkit „megfontoltságra” buzdított. A palesztinpárti pisai és firenzei tüntetések során összecsapásokra került sor az olasz rendőrség és a diákok között. A bíboros kijelentette: a gumibot használata „kudarc”, viszont „lehet tüntetni megfelelő módon is”. Mindig meg kell találnunk a megfelelő módot igényünk, akár tiltakozásunk kifejezésére, másrészről készen kell állni arra, hogy elfogadjuk mások véleményét.

A bíboros Ferenc pápa egészségi állapotáról is beszélt, és megerősítette, hogy a pápa „jól van”. Influenzás volt, de felépült.

Pietro Parolin vatikáni államtitkár Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus haláláról szólva kiemelte, hogy „fontos lenne tisztázni, mi is történt valójában; ez azokat is megnyugtatná, akik egyfajta értelmezést adnak a halálának”.

Az ukrajnai helyzettel, a tárgyalás lehetőségével is foglalkozott nyilatkozatában. Matteo Zuppi bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke küldetésére utalva kijelentette: megpróbálunk „azon munkálkodni, hogy egy kicsit megkönnyítsük ezt a mechanizmust, amelyet a Kijevben és Moszkvában tett látogatása alkalmával sikerült elindítani a gyermekek és fiatalok Ukrajnába való visszatérése érdekében”. „Ő akkor azt mondta, hogy ez elősegítheti a béke útját. Egyelőre úgy tűnik számomra, hogy csak ez az egy van, nincs más kilátás a tárgyalásokra, és ez nagyon szomorú” – tette hozzá Parolin bíboros.

A gazdák brüsszeli tüntetéséről szólva a vatikáni államtitkár aláhúzta, hogy csak komoly párbeszéddel és a gazdák igényeit meghallgatva lehet eredményt elérni, közeledve hozzájuk.

Végül a Burkina Fasó-i helyzet kapcsán, ahol tizenöt keresztényt öltek meg egy vasárnapi imádságon, a bíboros aggasztónak nevezte a terrorizmust, „amely számos terület felett átvette az irányítást. Úgy tűnt, a hadsereg azon dolgozik, hogy visszaszerezze az állami ellenőrzést a terület fölött, de sajnos nem ez történt, és folytatódnak ezek az igazán elítélendő események” – mondta a vatikáni államtitkár.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria