Pedagóguskonferenciát rendeztek Szent Gellért napja alkalmából Székesfehérváron

Hazai – 2022. szeptember 27., kedd | 17:08

Sokéves hagyomány a Székesfehérvári Egyházmegyében is, hogy Szent Gellért ünnepnapjához kapcsolódva a pedagógusokat köszöntik, és azokat a papokat, akik iskolabiztosként végzik szolgálatukat a katolikus oktatási intézményekben.

Spányi Antal megyéspüspök szeptember 23-án a székesfehérvári székesegyházban tartott koncelebrált szentmisében Szent Gellértet mint a szeretettel, emberséggel és hittel tanító tanárt állította példaképül a pedagógusok elé. Az isteni igazságot képviselve tudott korszerű tanítást adni tanítványának, Szent Imrének, hogy a királyi utód betölthesse szerepét és beteljesítse élete küldetését.

A szertartást követően az egyházmegye Szent Gellért-napi találkozója a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban folytatódott. A móri Szent Erzsébet Általános Iskola diákjai klasszikus zeneművekkel és versekkel köszöntötték a megjelent több mint ötszáz pedagógust.

Ugrits Tamás pasztorális helynök, iskolabiztos előadásának fókuszában az a kérdés állt, milyen legyen az a nevelő, tanár, aki nap mint nap ott áll a gyerekek előtt, és tanítja őket. Párhuzamot vont Jézus apostolainak küldetése és a pedagógus megbízatása között. Beszédét az evangélium csodálatos kenyérszaporításról szóló történetére építette „Ti adjatok nekik enni” mottóval.

Ezt követően Szalma István, a helyi Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) elnöke jelentette be a Szent Gellért-díjjal kitüntetett pedagógusokat. Az elismeréseket a főpásztor adta át. A Szent Gellért Érdemérem ezüst fokozatát hárman vették át: Bíró Ildikó, a tatabányai Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola magyartanára; Baskiné Tóth Éva, a ráckevei Szent Imre Katolikus Általános Iskola tanítója és Vető Katalin, a pázmándi Szent Gellért Általános Iskola angoltanára. Muhi Éva, a budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola óvodapedagógusa betegség miatt egy későbbi alkalommal veszi át a díjat.

A díjátadó után Hajdu Ferenc általános helynök, officiális az általa vezetett, újjászervezett püspöki szentszéki bíróság működéséről tartott tájékoztatót.

Spányi Antal püspök zárszavában megköszönte a pedagógusoknak nagy felelősséggel és sokszor fáradtsággal végzett munkájukat, és Isten áldását kérte, hogy a mindennapokban is örömmel tudják végezni hivatásukat.

Forrás: Berta Kata/Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Körtvélyes Tivadar és Nagy Anikó

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria