Pietro Parolin: A „történelmi megosztottságon” akar túllépni Ferenc pápa romániai apostoli útján

Kitekintő – 2019. május 29., szerda | 21:34

Ferenc pápa romániai látogatása – amelynek egyik kiemelkedő állomása Csíksomlyó lesz – azt szolgálja, hogy túl lehessen lépni a „történelmi megosztottságon” – mondta május 29-én, szerdán Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár.

Pietro Parolin az egyházfő május 31-én, pénteken kezdődő, háromnapos útjáról egy Rómában május 29-én, szerdán zajlott egyházi eseményen beszélt.

A szentszéki államtitkár kijelentette, hogy Ferenc pápa a látogatás mottójában is idézett együtt haladást (Járjunk együtt!a szerk.) tartja szem előtt. Ilyen értelemben a Szentatya útja a „történelmi megosztottságon való túllépést szolgálja annak keresésével, ami összeköt bennünket, s az nem más, mint a hit” – mondta Parolin bíboros.

A történelmi megosztottságon való túllépés egyik jelképes helyszíneként a vatikáni diplomácia vezetője a csíksomlyói Mária-kegyhelyet említette meg. Itt Ferenc pápa június elsején mutat be misét.

A Vatikán honlapján megjelent a csíksomlyói szentmise részeit és szövegeit tartalmazó liturgikus könyv: a szertartás szinte végig latin és magyar nyelven zajlik. Az olvasmány és a fohászok közül az első kettő magyar nyelven hangzik el, az elsőben a pápáért és a papságért, a másodikban a politikai vezetőkért imádkoznak annak érdekében, hogy segítsék az állampolgárok méltóságának védelmét, valamint támogassák a családokat. A harmadik és negyedik fohász román nyelven a papi hivatásokért és a keresztényekért szól, az utolsó fohász pedig németül a halottakért.

„Ökumenikus” látogatásról beszélt Alessandro Gisotti megbízott szentszéki szóvivő szerdán a Vatikánban. Hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa pásztori útja „nemzetközi politikai” súllyal is bír, mivel a katolikus egyházfő kevesebb mint egy héttel az EP-választások után az EU soros elnöki tisztét betöltő Romániába látogat el. „Úgy gondolom, hogy a pápa beszédeit európai szemszögből is értelmezni lehet majd” – hangoztatta a Szentszék Sajtótermének ideiglenes igazgatója.

Forrás és fotó: MTI, Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria