Programsorozat Bálint Sándor halálának évfordulóján Szegeden

Hazai – 2023. május 15., hétfő | 18:48

Ötállomásos programsorozattal tisztelgett a Szeged-Csanádi Egyházmegye Bálint Sándor néprajzkutató emléke előtt halála évfordulóján. Május 10-én, szerdán koszorúkat helyeztek el „a legszögedibb szögedi” sírjánál, az alsóvárosi temetőben, a szobrainál, valamint megtartották a róla elnevezett emlékverseny eredményhirdetését, este pedig szentmisén imádkoztak boldoggá avatásáért.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Bálint Sándor-emléknapja szerdán, a néprajztudós halálának évfordulóján kezdődött az alsóvárosi temetőben. Beszédet mondott Barna Gábor néprajzkutató, aki Bálint Sándor nyelvhasználatát, alsóvárosi tájszólását méltatta: „Ez egyrészt azt mutatta, hogy igényes volt a nyelvhasználatban, másrészt pedig hűségét az őt kibocsátó közösséghez, Alsóváros népéhez”.

A hitvalló tudósról Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök is megemlékezett, aki Bálint Sándor életének két mozzanatát emelte ki. Az egyik az volt, amikor Bálint Sándort eltávolították az egyetemről. „Amikor az ítéletet kihirdették, vallomást tett. A lényege az volt, hogy bárcsak soha meg ne tudná, ki az, aki elárulta, nehogy valami kis gyűlölet ébredjen a lelkében az illetővel szemben. Érdemes lenne megtanulni ezt a nagylelkűséget. Az ő példája abban is előttünk jár, hogy milyen jó megbocsátani – emelte ki Gyulay Endre. – A másik életmozzanat az volt, amikor Budapesten véletlenül egy autó elé lépett, ami halálát okozta. – A szeretetnek ez a túláradása nem valami fölvett köpönyeg volt, hanem belső lényegéből napról napra folyamatosan előjövő erő. Sokszor eszembe jut, hogy milyen jó volna ennyire szeretni az embereket.”

Bálint Sándor sírhelyének és Mátyás téri szobrának koszorúzása idején általános és középiskolás diákok Szeged belvárosában vettek részt a hitvalló tudósról elnevezett emlékverseny döntőjén, érintve többek között a Tömörkény utcai házat, a dómot, a jezsuitákat, az alsóvárosi templomot, az egyetem néprajz tanszékét. A versenyt az egyházmegye és az alsóvárosi Napsugaras Tájház közösen hirdették meg.

„Szeretnénk, ha Bálint Sándor emléke és példája gyerekeinknek is iránytű maradna. Békés és Csongrád-Csanád vármegyéből összesen huszonegy csapat jelentkezett. Az első fordulóban azt kértük a gyerekektől, hogy gyűjtsenek a családjukban, településükön 1900 és 1970 közötti fényképeket és történeteket. A második forduló online vetélkedő volt, ahol a tájház termeit kellett berendezniük. Az életfordulókhoz kapcsolódó régi tárgyakkal kapcsolatban kellett kérdéseket megválaszolniuk, mint például a komatál vagy a boldogasszony ágya” – mondta el Vargáné Bögi Veronika, az egyházmegye kateketikai munkatársa. A szerdai döntő egyes állomásain különféle feladatok várták a fiatalokat: többek között az Agórában tulipános ládát festettek, a jezsuitáknál csigatésztát készítettek. Az eredményhirdetésre délután került sor a Dóm Látogatóközpontban.

Az emléknap zárásaként koszorúkat helyeztek el Bálint Sándor Dóm téri szobránál, végül szentmisét mutatattak be a Fogadalmi templomban boldoggá avatásáért.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye; Frank Ivett 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria