Püspöki áldásban részesültek a végzős gyógyszerészhallgatók Pécsen

Hazai – 2018. július 10., kedd | 18:41

Július 6-án főpásztori áldást kaptak jövőbeni munkájukra a végzős pécsi gyógyszerészhallgatók a Szent Péter és Szent Pál-székesegyházban. Udvardy György megyéspüspök a hivatás erejéről beszélt az avatásuk előtt állóknak.

Évek óta hagyomány, hogy a pécsi gyógyszerészhallgatók a diploma átvétele előtti péntek este szentmisével adnak hálát tanulmányaik sikeres lezárásáért; az eseményt Mayer Klára címzetes egyetemi docens szervezi. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) gyógyszerészei 2016 januárjában alakítottak különálló kart, az idei a második önálló avatásuk volt.

Az avatás előtt a gyógyszerészek ezúttal is főpásztori áldást kaptak jövendő munkájukra. A diplomázó negyvenhét gyógyszerészhallgató közül huszonheten adtak hálát családjaikkal és barátaikkal közösen a július 6-án tartott szentmisében, melyen a PTE általános dékánhelyettese és a gyógyszerész szak alapítóinak néhány tagja mellett számos egyetemi professzor és oktató is részt vett.

Homíliájában Udvardy György pécsi megyéspüspök megismételte az evangélium szavait: „Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek (…) irgalmasságokat akarok, nem áldozatot” (Mt 9,12), majd hozzátette: Jézus tudatosan választotta a szegényeket, kirekesztetteket, betegeket. Ők voltak, akikhez elsőként jött, hogy hirdesse a szabadulást, a vakoknak a látást, a süketeknek a hallást, mert mindez Isten országának jele.

„Jézus, amikor gyógyulásról beszél vagy gyógyít, akkor mindig az üdvösséget tartja szem előtt, az ember javát, jövőjét és végső soron a halál fölötti győzelmét. Ezért tekintünk rá úgy, mint igazi gyógyítóra, de úgy is, mint aki az igazi gyógyuláshoz segítő gyógyszert, önmaga testét és vérét adja” – fogalmazott a főpásztor.

A hivatásról szólva kiemelte: „Jézus hívása – »Kövess engem!« – személyesen hangzik el nektek, most. Jöjj, kövess! Légy az irgalmasság, a gondviselés, a gyógyítás eszköze és szolgálója! Mert maga az ember gyógyít a jelenlétével, a sorsközösség vállalásával.

»Kövess engem!« Ennek a hívásnak akkor tudunk megfelelni, ha mi magunk is az örök élet gyógyszerével táplálkozunk: Krisztus testével és vérével, az Eucharisztiával, mert nem gondoljuk, hogy istenek vagyunk, hogy helyettesíteni tudjuk őt, de azt igen, hogy az ő irgalmával jelenvalóvá tudjuk tenni őt testvéreink számára.”

Szentbeszéde végén  Udvardy György püspök jókívánságait fogalmazta meg a végzős gyógyszerészhallgatók felé: „Kívánom mindannyiótoknak az Úristen áldását erre a szent hivatásra, kívánom a szolgálat örömét, kívánom azt, hogy az ember méltóságáért valami szépet, isteni szépet tudjatok tenni, és ez számotokra boldogulást és örömöt is jelentsen.”

A végzősök a szentmise záróáldása előtt egyenként részesültek főpásztori áldásban, majd átvették Szent Kozma és Szent Damján, a gyógyszerészek védőszentjeinek szentképét.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria