Püspöki szentmise a zalaegerszegi büntetés-végrehajtási intézetben

Hazai – 2019. április 26., péntek | 18:04

Április 15-én, nagyhétfőn Zalaegerszegre, a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe látogatott Székely János szombathelyi megyéspüspök, aki Gyöngyös Balázs börtönlelkésszel együtt mutatott be szentmisét a fogvatartottaknak.

Nincs az a véglegesen elrontott élet, nincs az a mélység, ahonnan ne lehetne felállni, újrakezdeni. Ehhez az erőt Istentől, a Szent Kereszten meghalt Jézus Krisztustól kapjuk. Isten egyszülött Fiát áldozta értünk, mindannyiunkért – emelte ki szentbeszédében a főpásztor.

Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs bizottságságának vezetője személyes élményeiről is beszélt a fogvatartottaknak – írta összefoglalójában Gyöngyös Balázs plébános, börtönlelkész.

A főpásztor a szentmise után előadást tartott a romák származásáról, kultúrájáról, magyarországi jelenlétükről. Adatokkal alátámasztva ismertette, hogy a rendszerváltás után jelentősen csökkent a munkára való hajlandóság és nőtt az elszegényedés, és hogy sok munkaadó a cigányoktól vált meg legelőször. Pozitív példaként említette Székely János egy barátját, aki Nyugat-Magyarországon sok cigány embernek adott munkát – börtönből szabadultaknak is. A szombathelyi megyéspüspök felajánlotta a jelenlevőknek, hogy ha szabadulásuk után megkeresik őt, segít nekik felvenni a kapcsolatot e barátjával.

Székely János a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben a fogvatartottakhoz intézett beszédében hangsúlyozta, a cigányság egyetlen reménye és felemelkedési lehetősége Krisztus.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: ZMBVI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria