Rangos műemlékvédelmi díjban részesült a püspökszentlászlói püspöki kastély

Hazai – 2018. április 24., kedd | 12:07

Az ICOMOS nemzetközi műemlékvédelmi szervezet magyar bizottsága évente díjazza a legkiválóbbnak ítélt, három évnél nem régebben befejezett műemléki helyreállításokat. Április 18-án, a műemléki világnapon a Püspökszentlászlói Püspöki Kastély, Látogatóközpont és Zarándokház is elismerésben részesült.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ICOMOS díjában részesült még idén a tornai (Turna nad Bodvou, Szlovákia), Nagyboldogasszony római katolikus plébániatemplom is.

Az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites – Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága) nemzetközi műemlékvédelmi civil szervezet részeként az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság célja, hogy országos és nemzetközi szinten előmozdítsa a műemlékek és történeti épületegyüttesek megőrzését, védelmét, felhasználását, értékeik érvényre juttatását, illetve elősegítse a védelmükre vonatkozó nemzetközileg elfogadott elvek és módszerek érvényesítését, valamint a továbbfejlesztésre vonatkozó nemzeti és nemzetközi véleménycseréket.

A megvalósult műemlékvédelmi fejlesztések közül 2006 óta minden évben három kategóriában díjazzák a legkiemelkedőbb projekteket. Az ICOMOS-díjjal a bizottság azokat a műemlék-helyreállításokat tünteti ki, amelyeket kiemelkedőnek tart az épületek megújítása, átépítése, bővítése, a műemléki értékek megőrzése és felszínre hozása, természeti értékek mintaszerű helyreállítása miatt, de díjazza a környezetbe harmonikusan illeszkedő, annak történeti és természeti értékeit tiszteletben tartó új épületeket is. A díjat minden évben a műemléki világnapon, április 18-án adják át.

2018-ban a Püspökszentlászlói Püspöki Kastély, Látogatóközpont és Zarándokház megújítása elnyerte a bizottság elismerését. A szakértők kiemelték, hogy a gondos kutatáson és előkészítésen alapuló szakszerű megújítás mellett a kortárs kiegészítéseknek köszönhetően magas színvonalú és korszerű használati feltételeket teremtettek meg a felújítás során. A tulajdonos Pécsi Egyházmegyét is méltatta a bizottság: mint jó megrendelő kellő alázattal tervezte a munkát, és figyelemmel volt a műemlékvédelmi szempontokra is.

A felújítás egy európai uniós, a turisztikai vonzerő fejlesztését célzó pályázat révén valósult meg, amelyet a Pécsi Egyházmegye nyújtott be 2012-ben a kastély idegenforgalmi hasznosítására, Püspökszentlászlói Kastély – Turisztikai Látogatóközpont, Zarándokház és Mindszenty-emlékhely a Mecsekben címmel. A pályázat eredményeképp 2015-ben átadták a felújított kastélyt, amelynek része a zarándokház, turisztikai információs pont, valamint a kastély történetét feldolgozó kiállítás és egy Mindszenty-emlékkiállítás.

Az ICOMOS-díjjal járó oklevelet Szász Gábor egyházmegyei építész és Czeglédyné Levárdy Henriette műemléki felügyelő vette át a Szentendrén tartott ünnepségen.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Puspokszentlaszloikastely.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria